Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

Utgiven 1976 producent Martin Birch

-

menar Blackmore. ”De vågar aldrig ge sig i kast med turkiska eller arabiska skalor.” För att öka på storslagen­heten anlitade Blackmore Munich Symphony Orchestra som leddes av dirigenten Rainer Pietsch. Men inget gick enligt plan.

”Orkestern spelade för lättviktig­t och de avvek för mycket från den enkla melodin”, säger Blackmore i efterhand. ”Vi plockade bort bit efter bit, och jag tyckte synd om Rainer för han var så stolt över det grandiosa arrangeman­g han hade skrivit. Vi kom ner till dess beståndsde­lar och lade till lite Mellotron för att jämna ut orkestern.”

Rising släpptes den 17 maj 1976. Trots att skivan bara är 33 minuter och 28 sekunder lång kände Blackmore uppenbarli­gen att den var komplett, eftersom han höll på låtar som Kill The King och Long Live Rock’n’roll. Rising har blivit en ikonisk hårdrocksk­iva och utgjorde en stor influens på den nya tidens heavy metal. Blackmore var dock inte särskilt imponerad: ”Trots att det var bra kropp i soundet saknade det värme och bas. Det var väldigt diskantigt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden