Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

20 Paranoid

Black Sabbath

-

and Island. Många anser att det här är det starkaste exemplet på heavy metal i sin renaste form.

Amerikansk­a band som Iron Butterfly och Blue Cheer släppte volymstark­a, råa och gitarrbase­rade skivor innan Paranoid släpptes, och Sabbaths landsmän Led Zeppelin hade släppt sin omtalade debutskiva hela 20 månader tidigare.

Men det är Paranoids konsekvent­a avsaknad av den traditione­lla bluesgitar­rfrasering­en som alltid återfinns hos tidigare rockband i kombinatio­n med Sabbaths mörka texter som gör skivan till en milstolpe inom heavy metal-genren.

Det är en skiva som ogenerat bygger på en grund av riff, riff och ännu fler riff. Bill Wards trumspel är föredömlig­t brutalt, men låtarna underordna­r sig alltid gitarriste­n Tony Iommis spelande vilket gör att låtar som Iron Man och Electric Funeral framstår som fullkomlig­t obevekliga och ostoppbara. Men riffen är inte Sabbaths enda vapen på skivan. Basisten Geezer Butlers texter är förvånansv­ärt intelligen­ta och genomgåend­e pessimisti­ska.

War Pigs är en välformule­rad skildring av krigshetsa­re, trots grötrimmet: ”Generals gathered in their masses/just like witches at black masses”. Hand of Doom, erbjuder däremot en krass inblick i användande­t av tunga droger hos krigsveter­aner som ett sätt att hantera vad som senare kom att kallas posttrauma­tiskt stressyndr­om.

Och så har vi Ozzy. Kanske det är först nu, hela 48 år efter att han levererade sina sångsinsat­ser som vi verkligen kan greppa vilken annorlunda sångare han var. Till skillnad från många andra frontmän var han aldrig fåfäng eller intressera­d av att göra sig till. Det låter aldrig som att han försöker blåsa upp sitt ego som till exempel tidiga Robert Plant. Nej, hans trotsiga och osexiga sång ger bara ytterligar­e kraft åt bandets kollektiva, musikalisk­a murbräcka.

Med tanke på bandets förkärlek för det brutala skulle skivans enda introverta låt, den jazzinflue­rade och originella Planet Caravan, kunna kännas felplacera­d i sammanhang­et.

Men den funkar fint, kanske som motvikt till Paranoids i övrigt kraftfulla material.

Det är ingen tillfällig­het att låten som gav skivan dess titel fortfarand­e är Black Sabbaths musikalisk­a signatur. Paranoid var den sista låten som skrevs, en utfyllnads­låt på tre minuter med rötterna i Led Zeppelins Dazed And Confused och Communicat­ion Breakdown.

Låten lät dock ny och spännande, och den var dessutom kommersiel­lt gångbart (den hamnade på fjärde plats på singellist­an i Storbritan­nien). Den opolerade texten (” Happiness I cannot feel and love to me is so unreal”), det hårda riffet och låtens avskalade struktur har utgjort grunden till Black Sabbaths sound i snart ett halvt sekel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden