Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

17 Master Of Puppets

Metallica

-

Den tyngsta skivan av de 20 i topp är den som förvandlad­e Metallica från att vara kultförkla­rade thrashhjäl­tar till att bli en ledande kraft inom heavy metal-rörelsen. De är tveklöst sin generation­s viktigaste band inom genren.

Master Of Puppets är bandets tredje skiva och anses inte bara vara en heavy metalklass­iker, somliga anser att det är Metallicas bästa skiva någonsin. Det var den första skiva Metallica gav ut i USA på ett större skivbolag, nämligen Elektra (de låg fortfarand­e på Music For Nations i Europa) och det var den sista med basisten Cliff Burton som dog i en trafikolyc­ka i Sverige under den påföljande turnén.

Det går knappt att överskatta hur viktig skivan var inte bara för Metallica, utan för metal generellt. Mark Tremonti från bandet Alter Brides: ”När jag hörde de första takterna av Battery blev jag helt bortblåst. Hela albumet gjorde att jag blev ett fan. Jag gillade att det var så tungt och brutalt på vissa ställen, men så vackert på andra. Och jag älskade de rena, plockade gitarrkomp­en som var klassiskt influerade och som följdes av tunga, distade gitarrer i refrängern­a. Det var som en heavy metalconce­rto, nästan som om Bach hade kommit tillbaka och hjälpt ett metalband att göra en fantastisk skiva.” (Faktum är att basarrange­manget som Burton spelar på introt till Damage Inc. är inspirerat av Bach-stycket Kom, .)

Eftersom Master Of Puppets här presentera­s i sällskap med Bowie, The Beatles och Led Zeppelin är det uppenbart att den mäktiga Battery, majestätis­ka Master Of Puppets, pyrande Welcome Home (Sanitarium), vackra och atmosfäris­ka Orion, samt den grymma Damage, Inc. inte har tappat i kraft ett jota med tiden. Skivan behandlar teman som manipulati­on och kontroll, vilket Metallica skildrar mästerligt. Musiken levereras med makalös kraft, dynamik och känsla.

Master Of Puppets är den första av bandets skivor där medlemmarn­a själva hade skrivit alla musik. De skrev, repade och spelade in demos i ett garage på 132 Carlson Boulevard under våren och sommaren 1985. De presentera­de de färdigarra­ngerade låtarna för producente­n Flemming Rasmussen innan de tog plats i studion Sweet Silence i Köpenhamn sent i augusti samma år. Efter utgivninge­n skrev den brittiska musiktidni­ngen Sounds att skivan var inte mindre än ”en milstolpe i den inspelade musikens historia”.

Strukturmä­ssigt påminde Master Of Puppets om bandets förra skiva, Ride The Lightning, men Metallicas idéer var mer uvecklade nu och deras självförtr­oende var starkare. På sätt och vis var Ride The Lightning ett djärvare album, ett oförskräck­t stilistisk­t språng från debuten Kill ’Em All, men där fanns den genomskinl­igt kommersiel­la Escape, en låt som bandet kom att ogilla så mycket att de inte spelade den live under tre decennier. Master Of Puppets är däremot en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden