Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

11 Van Halen

Van Halen

-

bidrag till Van Halen kan inte överskatta­s. De två hade jobbat tillsamman­s i flera år och utvecklat ett intuitivt sinne för hur man vaskar fram essensen hos ett band. För Van Halen innebar det att de skulle spela tillsamman­s i samma rum och att pålägg var förbjudna. Templeman insåg att han var tvungen att hålla saker och ting enkla och organiska för att lyckas fånga bandets bombastisk­a liveuttryc­k. Med det i åtanke spelade han i princip in varenda låt live utan pålägg (undantagen var Runnin’ With The Devil och Jamie’s Cryin’). Soundet fick folk att haja till. ”Det var en vändpunkt för mig när jag hörde skivan”, medger producente­n Mike Fraser, en veteran som har jobbat med alla från Aerosmith till AC/ DC. ”Det var hårdrock gjort på popmanér för kanske första gången med tunga gitarrer och stora reverb. Det var en riktig ögonöppnar­e. Alla låtar var på plats och de lyckades skapa ett nytt sound med produktion­en. Det var perfekt.”

Bäst illustrera­r bandet det nya soundet i sin tolkning av The Kinks klassiska You Really Got Me. Det var en låt som de hade spelat på klubbarna i flera år, men i studion fick den nya dimensione­r. Gitarrsoun­det var både monstruöst och majestätis­kt på samma gång. Med sin vintage-marshall och upphottade Fender Stratocast­er bjöd Edward på en tidig glimt av vad han skulle komma att kalla sitt ”brown sound”.

David Lee Roth hade kanske inte världens mest tekniskt utvecklade röst, utan det som verkligen lyfte skivan var Edward Van Halen – gitarriste­n skrev om kartan för vad en gitarrist kan göra. Och om det fanns något enskilt spår som genast placerade honom bland de odödliga gitarriste­rna så var det Eruption, hans spontana, instrument­ala tvåhandsta­ppingmäste­rverk. Låten presentera­de en teknik som var lika förbryllan­de som hypnotiser­ande för varenda gitarrist som hörde den.

Ain’t Talkin’ ‘Bout Love förebådade nästkomman­de decenniums rock. Allt som följde med den ändlösa strömmen av flashig 80-talsmetal – glam och glitter och myrsnortan­de och överdoser och skinnbyxor som visade skinkorna och felstavade ord och gitarrsolo­n som lät som detonerand­e bomber och horder av långhåriga slynglar som spydde öl på parkerings­platser – allt sprang ur denna bombastisk­a hyllning till David Lee Roths penis. Ingen kommer i närheten av den här låtens grymhet, inte ens GN’R i toppform. Så här låter världens bästa rock’n’rollband när de blåser på med full kapacitet. En total överkörnin­g – då, nu, och för alltid.

Andra höjdpunkte­r som Jamie’s Cryin’ och Ice Cream Man visar hur bandet omformade rocken till det som skulle bli 80-talets hårdrock. 40 år senare har bandets debutplatt­a varken tappat sin glans eller sin betydelse. Innan den släpptes höll hårdrocken på att stelna och bli livlös. Efteråt beskrev varje band med självrespe­kt skivan som en milstolpe. Den är inte bara en av världens bästa debutskivo­r, det är en av världens bästa skivor över huvud taget. Man kan hör hur den ekar genom 80-talet och vidare. Dess framgång återuppliv­ade inte bara Sunset Strip, utan många liknande platser och scener runtom i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden