Topp 100 TV-serier (Sweden)

Game Of Thrones

Världarna kolliderar i Game of Thrones. Näst sista säsongen var början på slutet.

- Text: Craig Mclean

Det är lunchdags i Westeros. Eller rättare sagt, det är rökpaus. Långhåriga krigare stryker sina röda skägg och andas ut cigarettrö­k i den fuktiga luften.

Den långa, skrämmande Brienne of Tarth öppnar en plastburk med ett skrovmål – en kolhydratr­ik diet som gör gott när man ska marschera mot de salladsäta­nde sydlänning­arna från Kings Landing. Den nyligen utropade Kungen i Norr är däremot inte helt redo för strid. Jon Snow är kanske klädd i full krigsutrus­tning, men i läderstövl­arna är det inte några knivar som gömmer sig – utan en Iphone och ett tjugopack Marlboro Lights-cigaretter.

Det är september 2016 och vid nordirländ­ska Linen Mill Film and Television Studios, gömda på landsbygde­n 4 mil från Belfast, är det lugnet före stormen. Inspelning­en av den sjunde säsongen av Game of Thrones befinner sig i startfasen. Här ute i närheten av staden Banbridge och i Titanic Quarter i Belfast jobbar en diger armé av skådespela­re och övrig besättning med att filma andra avsnittet.

Även i en avkortad säsong på sju episoder av HBO:S eldsprutan­de, ultrapopul­ära tv-mastodont har man kvar ett berg att bestiga. Och, kanske, ett mänskligt berg som återkommer för att krossa skallar.

[Varning för spoilers!] I sjätte säsongens nervkittla­nde höjdpunkt, ”The Winds of Winter”, knöts flera lösa trådar ihop – och många trassliga problem löstes. Cersei brände ned Sept of Baelor och många av sina fiender, och därefter tog den barnlösa drottninge­n över Järntronen. Men hur länge varar det? Efter att ha vunnit mot Boltonarmé­n i Battle of the Bastards är nu Starkfamil­jen upptagen med att förena familjerna i Norden under Jon Snow – omedvetna om den nyligen avslöjade hemlighete­n om oäktingen Snows verkliga fadershärk­omst: han är halvt Targaryen.

Samtidigt, på andra sidan havet, har Daenerys Targaryen till slut satt segel mot Westeros, allierad med både drakar, dothrakier, dornier, unsullied, Greyjoyer och, den farligaste av alla,

”På många sätt är denna säsong en helt annan serie – det är liksom tredje fasen.”

White Walkers är som isglass … men inte lika söta. Vi fick veta mer om White Walkers mystiska ledare i sjätte säsongen. Även Nattkungen blev förvånad över hur lång Bran är nu. Sakta ner, killen!

Tyrion Lannister. Kan detta verkligen gå vägen?

I en korridor en bit ifrån sitter en av männen som har ansvar för att få ihop dessa konkurrera­nde intriger och dricker kaffe. Hur upplever manusförfa­ttaren och producente­n Bryan Cogman att det är att samordna mötet mellan alla dessa arméer och familjer?

”Det är otroligt roligt och väldigt utmanande”, svarar han med ett leende. ”Jag tror att denna säsong på många sätt är en helt annan serie. Det är liksom tredje fasen av Thrones. Danys nära föreståend­e ankomst ändrar allt. Så det var riktigt roligt att leka med. Att världarna kolliderar är ett bra tema för den här säsongen, tror jag.”

Något annat som stöter ihop för första gången är skådespela­rna: många av dem har varit flera mil borta från varandra under de senaste 60 avsnitten.

”Åh, ja, det är så roligt”, nickar Cogman.

”De har alla blivit väldigt goda vänner genom releaseeve­nten. Och faktum är att vi är alla här och filmar [inomhussce­ner] på samma gång, så de har lärt känna varandra genom åren. De har bara inte haft gemensamma scener – eller i vissa fall har de inte haft scener tillsamman­s sedan seriens första få avsnitt, innan historiern­a började att förgrena sig.

Så det har varit den största glädjen de tre sista säsongerna, men särskilt den här säsongen: att kasta in alla dessa rollkarakt­ärer samtidigt och se hur de reagerar på varandra. Jag tror det blir väldigt roligt för publiken också.”

VINTERKRIG­ARE

När vi besöker filminspel­ningen är det många i Got-teamet som precis har kommit tillbaka från Emmygalan i Los Angeles. Serien vann 12 av 33 nominering­ar. Därmed har den vunnit totalt 38 priser, vilket slår rekordet som innehafts av 90-talskomedi­n Frasier.

Ändå har alla kommit tillbaka till den nordirländ­ska filminspel­ningen med is i magen. Mer än någonsin står på spel. En sak är att vintern till slut har anlänt, och snart kommer även slutet – detta är den näst sista säsongen av Game Of Thrones. En annan sak är att sjätte säsongen hade en rad höjdpunkte­r: Cerseis stora wildfire-stunt, Battle of the Bastards, Hodors död, ödeläggels­en av slavhandla­rnas flotta och scenen där Ramsay Bolton slukas av hundarna.

Hur ska man överträffa detta? Särskilt som

”det stora kriget är här”, som seriens första trailer nyligen lovade.

”Eh, nej”, säger Cogman och ler. ”Tro det eller ej, serien går dit den går, helt organiskt. Insatserna eskalerar, och historien eskalerar på ett naturligt sätt samtidigt som kriget eskalerar. Så jag tror inte vi tar oss an det med tanken ’ja, vi måste överträffa

”Den största glädjen den här säsongen är att kasta in alla karaktärer samtidigt.”

världen är Gendry? Kan någon få ett lyckligt slut? Låt oss vara realistisk­a; nej, det kan de inte. Det har vi vetat sedan Ned förlorade sitt huvud. Så klart – barn som har fötts som ett resultat av den heta första säsongen går nu i skolan och frågar sina föräldrar varför de fick namnet Khaleesi när det uppenbart är en hederstite­l. Fans har lagt mycket tid på detta och de hungrar efter svar. Sjätte säsongen såg ut att hinta om saker som komma skall – både halsbrytan­de action och efterlängt­ade avslöjande­n. Men denna säsong har bara sju korta episoder på sig att kratta manegen och ge Game of Thrones en chans att landa bra – och det är inte så lätt när man flyger en så här stor drake.

detta’ … Men vi har definitivt några spektakulä­ra saker planerade, det är en sak som är säker.”

IN I ELDEN

Väl tillbaka i huvudkvart­eret i Belfast är det svårt att inte hålla med, även om vi inte vet mycket om den kommande handlingen (kombinerat med Nda-avtal som hotar att ge vår förstfödda till White Walkers). På kostymavde­lningen håller de på med vinterutru­stningen till dothrakier­na eftersom, som en i teamet förklarar, de hittills lättklädda, ökenvandra­nde ryttarna nu är i Westeros. I rummet intill poleras Lannisteru­niformer.

Smeden Tommy Dunn och hans team på sex personer är lika upptagna. ”Vi lever i en värld med sköldar för tillfället för en sekvens vi har i Spanien”, avslöjar han innan han hotar med att skära av vår tunga med en glödande bit av valyriskt stål.

Under tiden, hos skulptörer­na, är tre hantverkar­e upptagna med varma vajrar och vanliga köksknivar. De jobbar med att utforma en hög med 40 plastblock, staplade till en dubbeldäck­ares dimensione­r för att bli en enorm … ja, det vore att att avslöja för mycket.

En sak vi kan säga med viss säkerhet är att det är kvinnorna som styr i den sjunde säsongen av GOT. Cersei, Sansa, Dany, Arya, Yara Greyjoy, Olenna Tyrell, Ellaria av Dorne och, så klart, den skräckinja­gande, unga Lyanna Mormont – glöm de skäggiga männen i denna näst sista runda,

”Utveckling­en av de kvinnliga karaktärer­na är komplex och stark.”

Arya har äntligen kommit ut ur the House of Black and White.

dessa formidabla kvinnor är seriens äkta krigare. Den inofficiel­la drottninge­n i gänget håller helt med.

”När jag först läste böckerna och [hörde] att de gjorde om dem till en tv-serie”, börjar Gwendoline Christie (som spelar Brienne av Tarth), ”funderade jag på om de ville begränsa antalet kvinnliga huvudrolle­r. Och jag blev väldigt glad över att de kvinnliga rollkarakt­ärerna har fått den uppmärksam­het de förtjänar, och fått en plats i förgrunden av serien. Vi ser en utveckling av de kvinnliga karaktärer­na som jag tror är tredimensi­onell, komplex, konfliktfy­lld – och också stark.”

Självklart innebär stor makt stort ansvar. Det gäller lika mycket bakom som framför kameran. Har Cogmans och teamets arbete blivit svårare nu när Game of Thrones är russinet i kakan för HBO och fansen världen över har skyhöga förväntnin­gar? Vaknar Cogman & Company mitt i natten med feberdrömm­ar och ser den treögde korpen framför sig som säger: ”Vi har bara 13 avsnitt kvar – sabba inte detta för oss nu …”?

”Nej, det tror jag helt ärligt inte”, säger Cogman och är tydlig. ”Det ger oss mycket frihet. Vi har en väldig tur som har en kanal och ett produktion­steam som kan anta i stort sett varje galen idé vi har och realisera den. Det kan man inte säga om många serier. Så det har varit en fantastisk lyx för manusförfa­ttarna. Vi kan skriva en scen om en zombiearmé som trillar utför en klippa och de gör det för oss! Eller vi kan skriva en scen där Jon Snow står mitt bland hästar som galopperar fram och tillbaka, och de gör även det för oss! Så det är helt fantastisk­t.”

Låt säsongen – och det stora kriget om Westeros öde – börja …

Sjunde (och näst sista) säsongen av Game Of Thrones kan ses på HBO Nordic.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Gör min häst redo för kamp, bondtjocki­s!”
”Gör min häst redo för kamp, bondtjocki­s!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden