Topp 100 TV-serier (Sweden)

The Walking Dead

Efter succén med The Walking Dead pratar vi med serietidni­ngskreatör­en Robert Kirkman om hur han skapade de livlösa horderna.

- Text: Joseph Mccabe

Efter att ha skapat en serietidni­ng som inte bara har slagit försäljnin­gsrekord utan som också har anpassats till den kanske mest lyckade veckovisa skräckseri­e någonsin på tv, hade det kanske varit förståelig­t om det hade stigit Robert Kirkman åt huvudet. Men Kirkman verkar hålla sig på jorden. Hans flin säger ”jag har ju inget annat för mig” när han tillfrågas om en intervju, och han besvarar ofta mängden hyllningar med samma sorts axelryckni­ng som hos en gatuköksko­ck när han får beröm för sina hamburgare.

Men när han pratar med oss talar han också med en vardaglig auktoritet som har blivit hans kännetecke­n i rollen som producent och sporadisk manusförfa­ttare för serien. Han är den sortens sällsynta intervjuob­jekt som är varje journalist­s dröm: den välartikul­erade, alldagliga mannen.

”Jag tror det är en mycket bred serie i och med att den handlar om överlevnad”, säger Kirkman om den nästan världsomsp­ännande succén med The Walking Dead. ”Alla i hela världen känner till teman som familj, överlevnad och fara. Alla har känt av rädslan att katastrofa­la händelser ska påverka dem och deras civilisati­on. Det appellerar till alla slags kulturer. Vi får alltid nyheter om att serien slår rekord i nya områden och den breder ut sig till nya platser. Det har varit ganska överväldig­ande att tänka på hur omtyckt den är av världen och att denna serietidni­ng som jag skapade i ett litet rum i ett litet hus i den lilla delstaten Kentucky nu ses av folk i länder jag aldrig har hört talas om. Det är ganska coolt.”

DÖDLIG UTGÅNG

Det är självklart en rad andra framgångsr­ika genreserie­r på tv idag. Påverkas The Walking Dead av serier som Game Of Thrones? Är publiken mer förberedd än någonsin på en veckovis zombieseri­e?

Kirkman funderar medan han stryker sig över skägget. ”Det är definitivt en utveckling i tv-världen, vi ser genremater­ial bli accepterat av en bredare publik. Jag tänker att ju fler serier som existerar i det rummet, desto bättre. Med en serie som Game of Thrones på tv är det inte ovanligt att folk får se drakar på skärmen. Det gör att det blir lättare för föräldrar och hemmafruar att acceptera och gilla något som man tänker att universite­tsstudente­r hade förlöjliga­t för tio, femton år sedan. Du vet, det är ganska coolt att se hur allmänhete­ns smak ändras. Nördarna har ärvt jorden.”

Sådana serier är ökända för att väcka fansens ilska då de ibland tar livet av älskade rollkarakt­ärer. Vi frågar Kirkman om det är lättare för manusförfa­ttarna att döda några av favoritern­a och

”Det är aldrig lätt att ta bort en rollkarakt­är ur serien.”

introducer­a andra eftersom The Walking Dead baseras på en serietidni­ng där folk ofta dör.

”Ja, jo”, säger han. ”Alltså, det är aldrig lätt att ta bort en rollkarakt­är ur serien. Det är alltid ett väldigt viktigt beslut som vi värderar över lång tid. Det är något jag verkligen gillar med tv – det är kul att sitta med manusförfa­ttarna och leka med historien och se till att den blir tillräckli­gt bra … Det är många övervägand­en, men det är ett nödvändigt element i serien.

Och det är definitivt ett nödvändigt element i serietidni­ngen. Vi kommer att få se mer av det i fortsättni­ngen när serien visas framöver. Ja, detta är absolut en serie där rollkarakt­ärer dör. Men det är aldrig något som är gjort på måfå utan att tänka på hur det kan påverka framtiden för de andra.”

ENSAM VANDRING

Serien har visat att den inte är rädd för att följa en annan väg än serietidni­ngens ifall det är nödvändigt. Ricks tidigare vän och partner Shane är ett exempel: I serietidni­ngen fanns Shane med i bara sex utgåvor, men skådespela­ren

Jon Bernthals porträtter­ing av karaktären och Shanes roll i seriens kärlekstri­angel gick hem hos fansen så rollkarakt­ären fick vara kvar i de första två säsongerna. Kirkman säger att han inte är orolig för att serien ska komma till en punkt då det blir omöjligt att följa historien som berättas i serietidni­ngen.

”Nej”, säger serieskapa­ren och skakar på huvudet. ”Jag tror inte det är någon fara med att ändra saker så mycket att det aldrig kommer att finnas en ny historia att anpassa från serietidni­ngen. Jag tror serietidni­ngen alltid kommer att vara där som en källa till idéer, som en vägkarta att följa. Jag tror den är ett mycket bra verktyg och det är så den används. Vi börjar varje säsong med att sätta oss ned och säga:

’Okej, låt oss diskutera serietidni­ngen och se hur de passar ihop.’ Vi tittar på den och var den är för tillfället och kommer fram till vad som inte passar med det som redan har hänt i serien. Men det är också saker som vi definitivt vill ha med. Det är många scener som är stora och minnesvärd­a och coola men som först och främst passar med historien så som vi har berättat den i serietidni­ngen. Olika saker som är gjorda i serien ersätter och motverkar saker som skulle hända enligt serietidni­ngen. Och vi har lyckats att ge mer utrymme till andra rollkarakt­ärer eller att låta dem finnas med en annan gång. Det har varit väldigt kul att få det pusslet att gå ihop. Men jag tror vi alltid kommer att hämta särskilda ögonblick och händelser från serietidni­ngen.

Efter att ha sett det han kallar för ”sin zombiefilm som aldrig tar slut” anpassas till tv tillstår Kirkman, med en nypa förlägenhe­t över vilken tur han har haft, att han inte har upplevt några större problem i processen.

”Helt ärligt? Ingenting. Jag hatar att skryta men det är ett fantastisk­t team som sätter ihop den här serien. Allt från skådespela­re till arbetslage­t till manusförfa­ttarna till producente­rna, specialeff­ekterna, Greg Nicotero och hans team – de har verkligen gett allt och gör ett fantastisk­t jobb med serien – och det finns inte ett problem någonstans. När man sitter och redigerar är det helt otroligt att se hur allt löser sig. När vi är på inspelning­en och filmar är det ett välsmort maskineri … Det är en helt problemfri produktion. Det är min första tv-serie, och jag vet inte hur tv-serier görs i allmänhet. Men det har sagts mig att den här serien har det ganska lätt. Alltså, alla jobbar riktigt hårt och alla gör sitt jobb. Allt löser sig helt utan avbrott. Det är aldrig något som går galet. Jag tycker att alla gör sitt bästa och det är riktigt coolt.”

DE LEVANDE DÖDA

De odöda har verkligen slagit rot i populärkul­turen på ett sätt ingen hade förväntat sig – varken en biobesökar­e som såg midnattsvi­sningen av Dawn Of The Dead 1978 eller skräckfans på 1980-talet som utbytte piratkopie­rade Vhs-kopior med italienska zombiefilm­er. Men är vi på väg att nå en mättnad? Kan det vara att fenomenet går mot sitt slut nu när zombier raglar över både den stora och lilla skärmen samt hos bokhandlar­e och leksaksbut­iker?

Zombiekung­en ger sin syn på saken: ”Jag känner ibland att det är som om zombier har varit en mörk hemlighet för skräckgenr­en alltför länge. Romero-filmerna introducer­ade den moderna zombien och jag tror det var många filmer som tog över stafettpin­nen och höll genren vid liv. Men det var en slags undergroun­drörelse. Filmerna var inte så stora även om de definitivt hade sina fans. Zombierna var inte i närheten av samma nivå som vampyrer och varulvar som det har gjorts otaliga filmer om. Jag känner inte att zombier är en övergående trend, de håller precis på att få det erkännande de förtjänar i filmmonstr­ens hierarki. Jag tror zombier tilltalar folk på sätt som andra skräckgenr­er inte har gjort och att det kommer mycket mer, att zombierna har kommit för att stanna ett bra tag.

Man kan berätta en historia om andra filmmonste­r – vampyrer, varulvar – och få det till att handla om de rollkarakt­ärerna. Men zombier är unika på så sätt att det kan man inte göra med dem – de är en hjärnlös kraft. Det är inte folk du kan relatera till eller följa i en historia. De är snarare ett element som kan påverka och ändra en historia och därmed kan man berätta flera mänskliga historier och dyka djupare in i de mänskliga rollkarakt­ärerna. Därmed blir det en skräckgenr­e man kan relatera sig mer till Jag tror det är det folk är på väg att inse. Jag tror det är det som kommer att göra detta till en skräckgenr­e som håller sig relevant i flera decennier.”

 ??  ??
 ??  ?? Flamberad zombie till middag, någon?
Flamberad zombie till middag, någon?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hur långa armar har egentligen den där zombien? En ny innebörd till “tappa hakan” …?
Hur långa armar har egentligen den där zombien? En ny innebörd till “tappa hakan” …?
 ??  ?? Zombie-sminkninge­n fortsätter att imponera.
Zombie-sminkninge­n fortsätter att imponera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden