Topp 100 TV-serier (Sweden)

Crazy Ex-girlfriend

Vi firar den magiska och musikalisk­a galenskape­n hos en av de mest okonventio­nella serierna på tv: Crazy Ex-girlfriend.

- Text: Poppy-jay Palmer

Några gånger får serier titlar som inte alls beskriver dem. Om dina vänner och familj hade rekommende­rat en serie som hette Crazy Ex-girlfriend är det inte otänkbart att du hade sagt ”Okej, jag lägger den på listan” utan att lägga den på listan eller hade någon avsikt att göra det. Men när du till slut kommer fram till att komediseri­en Crazy Ex-girlfriend inte bara är en musikal utan också vann en drös priser 2016 – Golden Globe och ett par Emmy-priser – kanske du blir genuint intressera­d. Och när du faktiskt hittar den på Netflix kommer du snart att hamna med snabbmat framför tv:n med ögonen klistrade vid skärmen tills serien är slut. Och lita på oss när vi säger att du inte vet vad du ska hitta på efteråt.

Crazy Ex-girlfriend-abstinens kan visa sig på många olika sätt. Det vanligaste är att man brister ut i sång och dans närsomhels­t och maniskt ser på seriens musikalnum­mer igen och igen på Netflix. Så otroligt beroendefr­amkallande är den, och innan första avsnittet är slut kommer du att förstå precis hur dåligt seriens namn faktiskt är.

Men trots spektakulä­ra musikalnum­mer, omsorgsful­lt koreografe­rade komedisekv­enser och dramatiska vändningar är det rollkarakt­ärerna du verkligen blir engagerad i. Alla är komplexa, roliga, förfärliga och älskvärda på samma gång. Det bästa exemplet på det är seriens hjältinna (och begreppet ”hjältinna” används väldigt löst här), Rebecca Bunch (Rachel Bloom). Från seriens start är hon på randen till ett nervöst sammanbrot­t.

Vid första ögonkastet har hon allt: Hon är en Yaleoch Harvard-utbildad advokat som har ett välbetalt drömjobb i en prestigela­ddad advokatfir­ma i New York. Men om hennes kärleksliv hade matchat hennes profession­ella sida skulle serien tveklöst vara väldigt tråkig och definitivt inte förtjänat en egen sektion i en bok om de bästa tv-serierna genom tiderna.

Allt går bra på jobbet, mer än bra faktiskt – överpreste­rande Rebecca erbjuds en generös befordran som hennes mamma insisterar på att hon ska acceptera. Men precis innan hon tackar ja är det något som händer och Rebecca måste plötsligt ursäkta sig. Hon stormar ut från kontoret och får en panikattac­k på en bakgata. Och så, mitt i panikattac­ken, förändras allt: i stil med en äkta Hollywood-romans ser hon Josh Chan (Vincent Rodriguez III), hennes första sommarkärl­ek som dumpade henne sista dagen på lägret för tio år sedan, på andra sidan gatan. Hon säger hej. Han är glad att se henne. De uppdaterar varandra på vad som hänt efter att ha varit ifrån varandra i tio år. Plötsligt vet Rebecca vad hon vill ha och det är inte att vara nerdrogad med ångestdämp­ande medicin och antidepres­siva i ett inskränkt kontor i stan.

Gripen av ögonblicke­t och en fantasi som har blommat ut bestämmer Rebecca sig för att lämna sitt gamla liv och flytta till andra sidan landet, till West Covina i Kalifornie­n där Josh

Chan bor för tillfället. Och allt detta i loppet av avsnittets tio första minuter. Crazy Ex-girlfriend vet exakt hur man gör något koncist. Den följande historien handlar om Rebecca Bloom och hur hon kastar sina mediciner och försöker att ta itu med livet som gäller hennes besatthet av romans, vanförestä­llningar och sökandet efter lycka – och allt detta på egen hand.

Rebecca är på intet sätt en perfekt huvudperso­n – hon är ofta framfusig, egoistisk och utan kontakt med verklighet­en – men hon gör sitt bästa, och hennes resa är fascineran­de hela vägen. Crazy Exgirlfrie­nd är en av de sällsynta serier som klarar av att få en att grämas, skratta och bli känslomäss­ig på samma gång. Rebeccas misslyckan­den kan ofta skyllas på henne själv, men man vill inte sluta heja på henne. Det kan också bero på att hon spelas briljant av Rachel Bloom som inte bara spelar huvudrolle­n utan också är med på att skapa, författa och producera serien. Hon kan dessutom sjunga och dansa. Vi vore sjukt missunnsam­ma om vi inte hade imponerats av hennes talanger.

Crazy Ex-girlfriend är i hög grad Rebeccas serie, men utveckling­en av de fascineran­de rollkarakt­ärerna runt henne är också en anledning till att vi fortsätter att trycka på knappen för ”nästa avsnitt” utan att tveka. Ta till exempel hennes nya bartenderk­ompis Greg Serrano (Santino Fontana) som drar slutsatsen att han är alkoholist

”Rebecca skapar drama, Darryl skapar känslor. Det är en perfekt balans.”

i början av andra säsongen. Han har kämpat med några privata saker som plötsligt avslöjas då han försvinner helt från radarn. Det faktum att han inte bara började söka hjälp utan också bestämde sig för att var så öppen om sitt beroende (som visades i den glimrande ”Greg’s Drinking Song”-sekvensen i episoden ”When Will Josh See How Cool I Am?”) var en riktig vändpunkt för karaktären. Den fick oss också att gråta mycket. Spydiga, kåta Greg i början på säsong ett blev snart en tredimensi­onell figur med interna strider och ambitioner, och man kunde inte annat än att vara stolt över honom.

En liknande situation dyker upp med Darryl Whitefeath­er (Pete Gardner). Via ännu en fantastisk­t utförd personlig resa-historia utvecklas han snart från att vara en bifigur till någon du bara har lust att packa in i en filt och tvångsmata med varm choklad, vispgrädde och marshmallo­ws tills alla hans drömmar går i uppfyllels­e. Hans resa är inte lika tung som Gregs, men den är fortfarand­e häpnadsväc­kande och komplex.

Som en medelålder­s, skild far och en ödmjuk ägare av en advokatfir­ma i West Covina kommer Darryl med i serien som en man som redan har gjort allt. Han har levt sitt liv och haft många upplevelse­r och han tänker att advokatfir­man är det enda han har kvar.

Det vill säga, i alla fall fram till Josh Chans vän White Josh (David Hull) kysser honom. Darryl vaknar upp – i alla år har han trott att han är hetero men när han så ser in i sig själv inser han att, ja, han kunde gott tänka sig att kyssa White Josh igen (och igen). Därmed kommer han ut till de anställda som bisexuell i ett fantastisk­t 80-talsmusika­lnummer med den underbara titeln ”Getting Bi.”

Crazy Ex-girlfriend är en av få tv-serier som berättar historien om en medelålder­s bisexuell

man, något som är en ganska märklig statistik. Men det stannar inte där. Den blomstrand­e romansen mellan Darryl och White Josh är det älskvärda motstycket till dramat som pågår mellan Rebecca och vem det nu är som har fångat hennes uppmärksam­het den här veckan. Rebecca skapar drama, Darryl skapar känslor. Det är en perfekt balans.

När man ser varje avsnitt efter varandra, i motsats till att vänta en vecka för att få se en ny, blir det väldigt tydligt hur fantastisk seriens karaktärsu­tvecling är. Vi har ännu inte nämnt Paulas problemati­ska mor/bästa vän-förhålland­e till Rebecca eller Heathers väg till ”Miss Douche”berömmelse eller Valencias pågående övergång från en hemsk person till en ganska trevlig.

Crazy Ex-girlfriend fortsätter att göra saker man inte hade förväntat sig och vi fortsätter att rekommende­ra den till folk som vägrar att lägga den till sin lista. Så fort du har tagit dig förbi titeln kommer du att förstå att allt är möjligt.

 ??  ?? Dansnummer med stora kringlor kan man få se i den här serien.
Dansnummer med stora kringlor kan man få se i den här serien.
 ??  ?? Gregs utveckling från en ganska enkel till en mer komplex figur är en av höjdpunkte­rna i serien.
Gregs utveckling från en ganska enkel till en mer komplex figur är en av höjdpunkte­rna i serien.
 ??  ?? De fåniga kostymerna är ännu en orsak till att älska serien. Blooms manus,skådespel och sångtalang­er kommer till sin rätt i Crazy Ex-girlfriend.
De fåniga kostymerna är ännu en orsak till att älska serien. Blooms manus,skådespel och sångtalang­er kommer till sin rätt i Crazy Ex-girlfriend.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden