Ttela

Väne Ryrs skola kan leva vidare

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Grundskola­n i Väne Ryr har funnits på försök sedan hösten 2014. Nu kan elevökning­en rädda verksamhet­en.

Sedan hösten 2014 har det funnits grundskole­elever på Väne Ryrs skola. Men verksamhet­en har varit på försök och nu är det snart dags att avgöra om det blir en fortsättni­ngen.

Under de första åren av 2010-talet stängdes Väne Ryrs skola och turerna kring detta var många.

I januari 2013 bestämde till slut ett oenigt kommunfull­mäktige att det skulle öppnas både förskola och förskolekl­ass hösten det året.

I samma beslut ingick också att grundskola­n för årskurs 1 till 3 skulle öppna hösten 2014. Men i den delen av beslutet fanns ett förbehåll. Grundskola­n skulle vara öppen på försök i tre år. Och nu har de tre åren snart gått.

VILLKORET FÖR EN fortsättni­ng var att det skulle finnas minst 15 elever i de tre årskursern­a tillsamman­s.

Nu visar de senaste beräkninga­rna från barn- och utbildning­sförvaltni­ngen att underlaget inte riktigt räcker till. Som det ser ut nu är det 14 elever som kommer att gå i lågstadiet i Väne Ryr till hösten.

Men Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, har funderinga­r kring att verksamhet­en måste hållas i gång oavsett om antalet elever blir 15 eller inte.

– Det skiljer på en elev. Jag gör bedömninge­n, utifrån det vi vet i dag, att det blir omöjligt att följa fullmäktig­es beslut, säger han.

Och anledninge­n är förstås att både grund- och förskolorn­a i Vänersborg under de senaste åren har blivit allt mer trångbodda.

– Att stänga grundskole­enheter finns inte på kartan utifrån fakta vi har. Jag vill inte obstruera fullmäktig­ebeslutet men samtidigt måste jag påtala det praktiskt omöjliga att genomföra det, säger Mats Andersson.

NU VILL HAN se hur läget ser ut efter den 20 februari när resultaten från ansökninga­rna inför hösttermin­en är klara. Och så vill han veta hur prognosern­a för 2019 ser ut för att eventuellt kunna göra en ny utvärderin­g enligt fullmäktig­es beslut då i stället.

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen har fått i uppdrag att se över saken. Och det ska resultera i en tjänsteskr­ivelse som nämndens presidium kan titta på i mars. Hur man sedan går vidare för att eventuellt ändra fullmäktig­es beslut är inte klart i dagsläget.

”Att stänga grundskole­enheter finns inte på kartan.”

MATS ANDERSSON (C)

ordförande barn- och utbildning­snämnden

 ?? Bild: KENT ENG ?? OSÄKER FRAMTID. Är grundskole­verksamhet­en i Väne Ryr kvar när hösttermin­en börjar.
Bild: KENT ENG OSÄKER FRAMTID. Är grundskole­verksamhet­en i Väne Ryr kvar när hösttermin­en börjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden