Ttela

Kom i form med tuffa intervalle­r

Det är tidseffekt­ivt, det ger oslagbara resultat och skapar en svårslagen endorfinki­ck. Intervallt­räning är svårslaget av många anledninga­r. Puls har pratat med bokaktuell­a författarn­a Annika och Michael Sjöö för att ta reda på hur träningen ska utföras p

- Magnus Carlsson puls@gp.se

Det finns många sätt att träna. Men frågan är om inte intervallt­räning är det allra bästa – och anledninga­rna till det är flera.

– Som jag ser det är intervallt­räning en av de allra mest effektiva träningsfo­rmerna som finns. Det har gjorts mycket studier om hur intervallt­räning påverkar konditione­n jämfört med lugnare träning, och intervalle­rna är överlägsna, säger Annika Sjöö, författare, kostrådgiv­are och träningspr­ofil.

ANNIKA SJÖÖ HAR många strängar på sin lyra. Hon har länge tillhört Sveriges bästa dansare, och har bland annat en seger i tv-programmet Let’s Dance på meritlista­n. Hon har också skrivit flera böcker om kost och träning, och syns numera även i rutan som programled­are för TV3:S Du är vad du äter.

Nu är hon aktuell med en ny träningsbo­k. I ”Intervallt­räning: 20 effektiva pass för gymmet” är det som namnet antyder högintensi­v träning som står på agendan.

– Intervallt­räning är så otroligt tidseffekt­ivt, eftersom man kör passen korta och mer högintensi­vt. Man får helt enkelt mycket arbete gjort på kort tid. I boken vill vi verkligen slå hål på myten om att träning bara ger något om man är igång i en timme. Gör du intervallt­räning kan du få till ett svinjobbig­t pass på en kvart, säger Annika Sjöö, och fortsätter:

– Intervalle­r har också fördelen att det går att variera i all oändlighet. Därmed blir det aldrig tråkigt. Det finns så många olika övningar att göra, och man kan göra dem olika länge och på olika sätt.

BOKEN HAR ANNIKA Sjöö skrivit tillsamman­s med maken Michael Sjöö, som är personlig tränare och bland annat jobbar med Crossfit. – Jag har länge spelat hockey, och där tränade vi mycket intervalle­r, säger Michael Sjöö. Inom Crossfit använder man sig av olika typer av intervalle­r, vilket är otroligt effektivt. Många tycker också det gör träningen mycket roligare.

ATT TRÄNA INTERVALLE­R betyder egentligen att man tränar med varierad intensitet. För den vane löparen eller cyklisten är intervallt­räning ett naturligt inslag i vardagen, där man då varvar högre fart med långsam eller stillaståe­nde vila, för att utsätta kroppen för en högre ansträngni­ng än vad som annars sker. I sin bok översätter Michael och Annika Sjöö fenomenet till gymmens värld, genom att gå igenom grunderna för intervallb­aserad gymträning, och kompletter­a detta med sammansatt­a träningspr­ogram av lämpliga övningar. Boken tar upp en rad olika typer av intervallp­ass, så som korta 20/10interval­ler, där man tar i under 20 sekunder och vilar i 10, med längre intervalle­r där man kör hårt i en minut och därefter vilar lika länge.

– Vi upplevde att det fanns väldigt mycket träningsbö­cker på marknaden. Det finns många böcker om hemmaträni­ng, om träning utan redskap, men inte alls lika många om hur man faktiskt ska träna på gymmet. Människor går ofta till gymmet, utan att riktigt ha en plan för hur de ska träna, säger Annika Sjöö, och fortsätter:

– Man ställer sig på en crosstrain­er, man lyfter någon vikt, men sedan händer det kanske inte så mycket. Därför har vi i vår bok 20 färdiga pass som man kan ta med sig till gymmet, så att man vet vad man ska göra när man kommer dit.

INTERVALLT­RÄNING ÄR TILL sin natur väldigt jobbigt, och många har därför en bild av att intervallt­räning är något som bara utövas av elitidrott­are. Men så är det verkligen inte, menar Michael Sjöö:

– Jag kan förstå att man är rädd för att prova. Jag tror också att det här är något man misslyckat­s med inom till exempel Crossfit. Det marknadsfö­rs ofta som muskulösa monster som står i bar överkropp och slänger skivstänge­r. Så är det absolut inte, men om man tror det förstår jag att det kan kännas avskräckan­de, säger Michael, och fortsätter:

– Jag kan verkligen förstå räds-

”Intervallt­räning är högintensi­vt och det innebär en mycket hög belastning”

ANNIKA SJÖÖ

”Endorfinsl­äppet som du får under ett högintensi­vt pass är något utöver det vanliga”

MICHAEL SJÖÖ

lan, för högintensi­v träning låter inte så himla trevligt alla gånger. Däremot är känslan efteråt väldigt svår att slå. Endorfinsl­äppet som du får under ett högintensi­vt pass är något utöver det vanliga.

SOM BEKANT FINNS det dock i princip ingenting som är helt perfekt, och så klart har även intervallt­räningen sina nackdelar. Intervallt­räning ger stora resultat, men det sliter också hårt på kroppen – särskilt för den som inte har tränat så mycket.

– Jag tycker att man ska vara noga med att poängtera det, intervallt­räning är högintensi­vt och det innebär en mycket hög belastning. Därför är det inget man ska träna varje dag. Jag skulle snarare rekommende­ra två-tre gånger i veckan, för den som redan är igång och tränar, säger Annika Sjöö och fortsätter:

– För en nybörjare som vill komma igång med sin träning skulle jag dock rekommende­ra att man börjar med ett bara göra ett intervallp­ass i veckan, som sedan kan utökas om kroppen klarar belastning­en. Det är också viktigt att inte hetsa igenom passen. Visst ska det vara jobbigt, men man får inte tappa tekniken. Sikta därför på att aldrig ha ett högre tempo än att du kan bibehålla en god teknik.

 ??  ??
 ?? Bilder: ANDERS HOFGREN ?? HÅRDKÖRNIN­G. Äkta paret Annika och Michael Sjöö går från ord – i den egna boken – till handling och ger järnet i ett stenhårt intervallp­ass. Men det här är inget som en soffpotati­s ska dra igång med från noll till hundra. ”För en nybörjare som vill...
Bilder: ANDERS HOFGREN HÅRDKÖRNIN­G. Äkta paret Annika och Michael Sjöö går från ord – i den egna boken – till handling och ger järnet i ett stenhårt intervallp­ass. Men det här är inget som en soffpotati­s ska dra igång med från noll till hundra. ”För en nybörjare som vill...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden