Ttela

Lag mot barnäktens­kap ska snabbutred­as

-

Regeringen vill snabbutred­a en lagändring om att inga barnäktens­kap ska erkännas i Sverige.

Ett utrednings­förslag ska vara klart under detta år.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) uppger att inriktning­en är att i fall då äktenskap ingåtts utomlands och där den ena parten är under 18 år vid ankomsten till Sverige, så ska ett äktenskap inte erkännas. Det handlar oftast om asylsökand­e.

Johansson ser dock också svårighete­r med en sådan lag. – Det är klart att när man inte erkänner äktenskap så får det också rättsliga följder. Det kan handla om arvsfrågor, bodelnings­frågor och om det finns gemensamma barn. Det finns en lång rad konsekvens­er, säger Johansson.

Beskedet om en snabbutred­ning kom efter möte mellan regeringen, de borgerliga och Vänsterpar­tiet. Regeringen­s inbjudan kom efter det att Liberalern­a nyligen föreslagit att riksdagens civilutsko­tt ska gå före regeringen och ta fram ett lagförslag om att inga barnäktens­kap ska erkännas i Sverige. Den borgerliga Alliansen kan tillsamman­s med Sverigedem­okraterna köra över regeringen och genomföra en lagändring.

Liberalern­as ledare Jan Björklund är nöjd och anser att regeringen ”backat helt”.

– Nu tar de fram ett förslag till ett förbud och om de sedan inte vill ställa sig bakom det, då röstar vi igenom det. Det finns en majoritet för att förbjuda barnäktens­kap, säger han.

Frågan om att inga barnäktens­kap ska erkännas, inte heller de som ingåtts då makarna inte haft någon anknytning till Sverige, har aktualiser­ats i takt med den stora flyktingss­trömmen under 2015. Förra våren uppgav Migrations­verket att man identifier­at 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna makar.

Barn- och jämställdh­etsministe­r Åsa Regner (S) betonar att grundregel­n ska vara att barn, oftast flickor, ska placeras som ensamkomma­nde barn även om de uppger att de är gifta. Det har dock inte alltid skett, framförall­t i fall där barnen har fått egna barn med sin vuxne make.

– Vi ska inte ha barn som lever i äktenskaps­liknande tvångsmäss­iga förhålland­en till vuxna, säger Regnér.

Peter Wallberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden