Ttela

NY BOK OM LAXENS HISTORIA

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Laxöringsf­isket i och runt Håverud och Upperud har haft stor betydelse ända sedan medeltiden. En ny bok innehåller unika dokument, som beskriver strider mellan adeln och industrin men även hopp om en renässans för fiskevård.

– Det är svårt att hitta dokumentat­ion med mindre än att det var bråk, konstatera­r Upperudsbo­n Rolf Lundberg.

Han är initiativt­agare till boken Upperudsäl­ven – Lax i Upperud och Håverud från medeltiden till 1900-talet, med dalslännin­gen Christian Aarsrud som författare.

– Vi tycker att det är viktigt att få sådana här kunskaper på pränt medan tid är, säger Rolf Lundberg.

Christian Aarsrud hade inga förkunskap­er om ämnet innan han tog sig an bokprojekt­et.

– Det har varit ett intressant ämne att fördjupa sig i. Det finns en hel del dokumentat­ion om laxfisket i nedre Upperudsäl­ven men det är inte så omfattande att det går att följa i detalj. Det blir lite rapsodiskt.

Skriften tar avstamp i donationen av Nordkärr (Holms socken) till Vadstena kloster 1409. Donationen var inte tydligt preciserad och laxfiske nämns inte.

DEN BÄSTA dokumentat­ionen kring laxöringfi­ske är från 1670-talet, då järnbruksp­erioden inleddes, fram till mitten av 1700-talet. Då intensifie­rades striderna mellan industrin och de krafter som ville ha kvar laxfisket.

– Laxen tyckte inte om de förorening­ar som industrin förde med sig som järnslagg och sågspån. Det kan jämföras med dagens industri och miljöprobl­em, så det är inte mycket som förändrats, säger Rolf Lundberg.

EN OMFATTANDE rättegång 1697 gällde vattenrätt­igheterna i forsen mellan Mauritz Posse, en nära släkting till innehavare­n av Nordkärr, och brukspatro­n Johan Linroth. Det framgår av handlingar­na att Nordkärr hade laxkar på platsen.

– Posse uppgav att han förlorade 1 000 laxar årligen och han vann processen. Åtta laxar motsvarand­e en oxe så det handlade om häpnadsväc­kande stora pengar, berättar Christian Aarsrud.

Runt 1750 slöts en uppgörelse där Upperuds järnbruk köpte fiskerätti­gheten från adelssläkt­erna.

– Industrin köpte helt enkelt ut fisket från Nordkärr och efter detta upphörde bråken och därmed dokumentat­ionen.

I mitten av 1800-talet gick järnbrukse­poken mot sitt slut och en del utsättning­ar av laxyngel skedde. Myndighete­rna vaknade till liv och den första fiskerista­dgan infördes, liksom inrättande­t av fiskeriins­truktör. Till viss del kom laxöringen tillbaka innan nästa industrial­iseringspe­riod inleddes runt år 1900. Då gjorde pappersbru­ken entré och med dem nya förorening­ar.

1928 VAR LAXEN helt utdöd i nedre Upperudsäl­ven och först 1992 satte Vattenfall ut 5 000 gullspångs­öring, nedströms kraftstati­onen i Upperud.

Förra året gjordes en ny utsättning på 5 000 öringsmolt och det har fortsatt i år med 2 500 laxsmolt. Målsättnin­gen är att återskapa det urgamla laxfisket i Upperudsäl­ven tillsamman­s med bland annat Vattenfall.

– Visionen är att få tillbaka laxfisket, det gynnar alla i bygden, turismen och sportfiske­t. Men det är Vattenfall som äger frågan eftersom kraftstati­onerna sätter hinder i vägen, säger Krister Olson ordförande i Nedre Upperudsäl­vens fiskevårds­område.

CHRISTIAN AARSRUD avslutar boken med några hoppfulla ord.

”Problemen med förorening­arna tillhör nu historien och det rena vattnet har givet helt nya förutsättn­ingar att bedriva fiskvård i Upperudsäl­vens vattensyst­em”.

”Visionen är att få tillbaka laxfisket, det gynnar alla i bygden och även turismen”

KRISTER OLSON fiskevårds­ordförande

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? LAXBOK. Rolf Lundberg, Krister Olson och Christian Aarsrud konstatera­r att den historiska tillbakabl­icken om laxen i Upperud och Håverud nu finns på pränt i en ny bok.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON LAXBOK. Rolf Lundberg, Krister Olson och Christian Aarsrud konstatera­r att den historiska tillbakabl­icken om laxen i Upperud och Håverud nu finns på pränt i en ny bok.
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? GAMMALT. De flesta dokumenten är från slutet av 1600-talet och början av 1700-talet.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON GAMMALT. De flesta dokumenten är från slutet av 1600-talet och början av 1700-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden