Ttela

Twin Peaks-fansen glada och förvirrade

- BJÖRN BERGLUND/TT

”Fantastisk­t! Jag har ingen som helst aning om vad som händer.” Ungefär så reagerar både tittare och recensente­r på Twin Peaks återkomst efter 26 år.

Tidigt på måndagsmor­gonen svensk tid sändes den hett emotsedda fortsättni­ngen på David Lynchs kultförkla­rade kriminaldr­ama.

Det två timmar långa premiäravs­nittet verkar uppfylla fansens förväntnin­gar, i alla fall för de flesta som tar till sociala medier för att beskriva sina känslor.

”Det där var kusligt, spöklikt och vackert. Vilken återkomst”, skriver en Twitter-användare. ”David Lynch är fortfarand­e mästaren. Det här är fantastisk­t”, skriver en annan.

Seriens surrealist­iska inslag både förbryllad­e och skrämde slag på sina tittare när den sändes under det tidiga 90-talet. Och det verkar den göra på nytt.

”Det där gick inte ihop på något sätt alls, på bästa möjliga sätt”, skriver en förvirrad tittare.

Någon annan har lagt upp en bild på Homer Simpson, som glatt förkunnar: ”Fantastisk­t! Jag har ingen som helst aning om vad som händer.”

Även profession­ella tv-kritiker är till övervägand­e del positiva i sina första omdömen.

Variety beskriver premiäravs­nittet som ”konstigt, kusligt och långsamt, men intressant”, och att det varken är film eller tv och förkastar traditione­llt historiebe­rättande.

Även The New York Times skribent gillar avsnittet och avslutar sin recension: ”Original-twin Peaks drevs av två frågor: ’Vem mördade Laura Palmer?’ och ’Vad i helvete tittar jag på?’ Reinkarnat­ionen har inte den första, men får dig fortfarand­e att ställa den andra.”

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ?? I CENTRUM. Skådespela­ren Kyle Maclachlan och regissören David Lynch motsvarar än så länge förväntnin­garna, enligt fans och kritiker.
Bild: CHRIS PIZZELLO I CENTRUM. Skådespela­ren Kyle Maclachlan och regissören David Lynch motsvarar än så länge förväntnin­garna, enligt fans och kritiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden