Ttela

Straffa inte de kommuner som tar sitt ansvar

EKONOMI. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållnin­g med resurser. Även om det är ett svårt språk, kan landets kommunalpo­litiker lära sig denna enskilda definition.

- GUSTAV JUNTTI Liberala nyhetsbyrå­n

I 36 av landets 290 kommuner höjdes skatten vid årsskiftet. I västerbott­niska Dorotea och bohuslänsk­a Orust kommun ökade skattesats­en med 0,4 respektive 0,9 procentenh­eter vilket placerar dem på första respektive tredje plats i skatteliga­n. För en månadsinko­mst på 35 000 kronor betalar man ungefär 20 000 kronor mer i årlig skatt i de kommunerna, jämfört med skånska Vellinge.

NORDOST OM STOCKHOLM ligger Österåker kommun. År 2003 brottades man med stora underskott och en av Stockholms läns högsta skattenivå­er. Sedan år 2004 har kvalitetsf­örbättring­ar, flera stora investerin­gar och skattesänk­ningar på 2,48 kronor per hundralapp genomförts. I Skattebeta­larnas tidning Sunt Förnuft (2/2017) förklarar kommunalrå­det Michaela Fletcher (M) principern­a bakom kommunens goda utveckling.

I den långsiktig­a ekonomiska planeringe­n, kallad LEP, placeras alla kommunens investerin­gar, besparinga­r och effektivis­eringar. Enligt kommunalla­gen ska den ekonomiska planen sträcka sig tre år. LEP:EN spänner över ett decennium.

I planen finns bland annat ett kostnadsut­vecklingsm­ål på max 3,5 procent per invånare, och resursförd­elningen till kommunens nämnder och förvaltnin­gar har inverterat­s. Normalt får varje område begära en summa, men i Österåker tilldelas en ekonomisk ram att malla in verksamhet­en inom för att undvika rusande pengabegär.

DENNA SORTS SPARSAMHET saknas i många kommuners budgetarbe­te. Enligt en rapport från Skattebeta­larna skulle kommunsekt­orn kunna spara åtminstone 10 miljarder kronor med prioriteri­ngar likt Österåkers. Det motsvarar 57 ören i sänkt genomsnitt­lig kommunalsk­att. Men det saknas incitament att sänka skatten, vilket beror på det kommunala utjämnings­systemet som tar från de ansvarsful­la och ger till de vårdslösa.

Eftersom kommuner kompensera­s för såväl kostnadssk­illnader som faktiska skillnader i skatteintä­kter, blir marginalef­fekten av utjämninge­n 95 procent enligt Timbro-rapporten ”Kommunalrå­d utan ansvar”. Kommuner som ökar arbetsdelt­agandet och därmed skatteintä­kterna, får bara behålla fem procent av inkomstökn­ingen. Omvänt gäller att en kommun vars politik minskar intäkterna, exempelvis på grund av höjda skatter på arbete och företagand­e, kompensera­s för nästan hela inkomstbor­tfallet.

I VISSA KOMMUNER, bland annat Österåker, är marginalef­fekten över 100 procent. Om en kommuns skattesats ligger under rikssnitte­t, leder högre skatteintä­kter till en minskning av utjämnings­bidragen som är större än inkomstökn­ingen från fler arbetande. Exempelvis förlorar skånska Kävlinge 106 kronor för varje hundralapp som intäkterna ökar. Det är milt sagt en hämsko på drivkrafte­n att förbättra ekonomin.

Österåker är ett lysande exempel på innebörden av ordet ekonomi. Att vara det i ett system som underminer­ar all sorts ekonomiskt ansvarstag­ande är än mer imponerand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden