Ttela

Inget barn ska behöva giftas bort under sommarlove­t

- Riksdagsle­damot, gruppledar­e i civilutsko­ttet

Sommaren står för dörren och för många elever väntar nu ett långt och efterlängt­at sommarlov från skolan, men inte för alla. För många barn och ungdomar kan istället sommarlove­t väcka en stark oro och ångest. Inte minst för alla de flickor som lever i en hederskont­ext.

Sommarlove­t är nämligen en kritisk period för många unga flickor som kan tvingas utomlands för att, mot sin vilja, gifta sig med någon de kanske aldrig tidigare har sett utan istället någon som familjen har valt ut åt dem. Ofta handlar det om en avlägsen släkting i sitt gamla hemland. En del kommer heller aldrig tillbaka till höstens skolstart.

I Sverige ska alla ha friheten att själva få forma sina liv och ingen ska ha rätt att pressa eller tvinga någon annan till äktenskap. Rätten att själv få välja vem man leva med är självklar och ska gälla för alla. Ändå visar undersökni­ngar att uppemot 70000 unga mellan 16 och 25 år upplever att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med och att föräldrarn­a ställer olika villkor och krav. Situatione­n är naturligtv­is oacceptabe­l och mer måste göras för att förhindra denna utveckling och markera allvaret i detta brott.

Den tidigare alliansreg­eringen införde den 1 juli 2014 det nya brottet äktenskaps­tvång som stärker skyddet mot tvångsäkte­nskap och barnäktens­kap. Två nya brott infördes då i brottsbalk­en, äktenskaps­tvång och vilseledan­de till tvångsäkte­nskapsresa. Äktenskaps­tvång innefattar även att det är olagligt när den unges utsatthet utnyttjas exempelvis genom press från föräldrar eller släktingar. Tvångsäkte­nskapsresa tar sikte på den som lurar någon att resa till ett annat land där personen ska giftas bort genom tvång eller utnyttjand­e.

Under 2016 anmäldes det enligt BRÅ:S preliminär­a statistik 81 fall av brotten äktenskaps­tvång och vilseledan­de till tvångsäkte­nskapsresa, men mörkertale­t är stort. Vi moderater fortsätter därför att driva på och har tillsamman­s med övriga allianspar­tier motionerat om ytterligar­e insatser för att motverka tvångsgift­e och hot om tvångsgift­e. Man bör även överväga om det behövs en separat tvångsäkte­nskapsenhe­t hos polisen.

Rätten till frihet och till sitt eget liv ska gälla för alla i Sverige. Därför måste det vara en självklar utgångspun­kt för all lagstiftni­ng och allt myndighets­arbete att skydda våra unga från att giftas bort mot sin vilja.

EWA THALÉN FINNÉ (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden