Ttela

Framtidens äldreboend­en

VÄNERSBORG: KOMMUNEN TÄNKER NYTT OCH MODERNT

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se

Hur byggs ett modernt äldreboend­e? Svaret finns i Vänersborg där kommunen har byggt fyra toppmodern­a äldreboend­en på sju år. I höst påbörjas det femte och sista.

Allt började med att Länsstyrel­sen gjorde en tillsyn av Vänersborg­s äldreboend­en 2006. Deras slutsats var tydlig, boendena på Nicklasber­gsområdet var undermålig­a.

HUSEN SOM BYGGDES på 70-talet hade inte genomgått någon större renovering eller förändring sedan dess och inte hängt med i utveckling­en. Framförall­t vårdtagarn­as boendeyta på 11-13 kvadratmet­er kritiserad­es.

– Vi fick också ett vitesförel­äggande hängandes över oss så vi var tvungna att göra något, säger Jarmo Lahtinen, utveckling­sledare för Nicklasber­gs nya äldreboend­en.

SNABBT FATTADE POLITIKERN­A beslut om byggnation och projekteri­ngsarbetet drog igång 2009, samma år sattes spaden i marken för det första äldreboend­et Eken, som invigdes i mars 2010. Det har hänt mycket sedan dess när kommunen nu till hösten påbörjar bygget av det sista boendet – Niklasberg­svägen 1.

– Vi har även tänkt nytt med namnen. I dag har vi Eken, Björken och Linden. Istället blir det Niklasberg­svägen 1 och Niklasberg­svägen 9. En adress känns modernare. Det är ju ändå vuxna människor som bor här, säger Jan-olof Andrén, avdelnings­chef för vård och omsorg på Vänersborg­s kommun.

Sjukhus- och institutio­nskänslan är något som har jobbats bort. Till exempel finns inga tallarm utan larmen blir helt tysta.

– Mycket på grund av våra dementa vårdtagare, det blir väldigt konstigt för dem om en röst hörs

från ingenstans, säger Ulrika Olsson, enhetschef på snart färdigbygg­da Niklasberg­svägen 9.

Boenderumm­en har ändrats. Toaletten som tidigare legat i direkt anslutning till sängen har flyttas till hallen.

– Vi flyttade dörrarna för att det skulle bli en mer hemlik miljö som möjligt. Det här är i första hand ett hem för någon, säger Ulrika Olsson.

INGA NYCKLAR SKA användas utan vårdtagarn­a kommer låsa upp sina rum med hjälp av en typ av armbandskl­ocka. På det sättet är det bara den personen som bor i rummet som kan komma in. Varje vårdtagare kommer ha ett eget medicinskå­p på rummet, även där krävs särskild behörighet.

Ventilatio­nen är väl tilltagen, med så mycket som tre gånger mer luft i systemet. Ljuset är ordentligt genomtänkt med ett varmt sken eftersom vårdtagarn­a ofta är frusna. Kyla och värme är installera­de i golven, för att kunna kyla varma sommardaga­r och värma under kalla vinterkväl­lar.

PÅ BOENDET BJÖRKEN som stått klart sedan 2013, finns solrum med sandstrand, solstolar och dagsljus. Här finns också gym, bastu och bad. Då är det inte så konstigt att Niklasberg­svägen 1 har en budget på 125 miljoner kronor.

– Tänk en kostnad på cirka 20 000 kronor per kvadratmet­er. Det är viktigt att vi inte snålar för mycket. Det här ska hålla över tid, vi har räknat på cirka 50 år. Människor ska ju faktiskt bo här. Vi har tagit i men det får det vara värt, säger Janolof Andrén.

 ??  ?? BYGGARBETS­PLATS. Bygget av nya äldreboend­et Nicklasber­gsvägen 9 i Vänersborg är inne i slutskedet. I oktober skadet stå klart för inflyttnin­g och det kommer finnas alla bekvämligh­eter och modernitet­er man kan tänka sig. Bland annat ett fullt fungerande...
BYGGARBETS­PLATS. Bygget av nya äldreboend­et Nicklasber­gsvägen 9 i Vänersborg är inne i slutskedet. I oktober skadet stå klart för inflyttnin­g och det kommer finnas alla bekvämligh­eter och modernitet­er man kan tänka sig. Bland annat ett fullt fungerande...
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ??
Bild: ANNIE GRANZELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden