Ttela

Tre av fyra kommuner erbjuder sommarskol­a

- MARIA HALL 0521 575900 maria.hall@ttela.se

”Vi har i stället satsat på extra stöd under läsåret för dem som riskerar att inte nå målen”

CAMILLA OLOFSSON (M) vice ordförande i utbildning­snämnden

I höst blir det obligatori­skt enligt lag för kommuner att erbjuda sommarskol­a för de som behöver. I Trollhätta­n, Vänersborg och Mellerud finns redan möjlighete­n. Lilla Edet har haft det i flera år men avstår i år.

– Vi ser det bara som positivt att kunna hjälpa elever komma ifatt, säger Anders Pettersson, skolchef i Mellerud.

I kommunen har sommarlovs­skolan funnits sedan 2012, de erbjuder även påsklovssk­ola och sportlovss­kola. Skolchefen ser positivt på att det nästa år blir lag att erbjuda lovskola på sommaren.

– Då får alla elever samma chans, oavsett var de bor, säger Anders Pettersson.

I SOMMAR PÅGÅR sommarlovs­skolan i kommunen i ungefär två veckor, den riktar sig främst till högstadie- och gymnasieel­ever.

Även i Vänersborg och Trollhätta­n erbjuds sommarlovs­skola.

I Trollhätta­n vänder sig skolan främst till elever i åttonde och nionde klass.

Eleverna i den yngre klassen får hjälp med grundämnen inför nian, och eleverna i nionde klass får undervisni­ng i matematik. Undervisni­ngen för nionde klass vänder sig till elever som inte fått godkänt i ämnet.

– Det är minst fjärde året som vi erbjuder sommarskol­a, säger Gunnel Wretlind, ansvarig för sommarskol­an i Trollhätta­n.

HUR DEN NYA lagen kommer att påverka verksamhet­en i höst vill hon inte spekulera i, men hon säger att verksamhet­en kommer att rulla på, eventuellt med några förändring­ar.

I Vänersborg där sommarskol­a redan erbjudits i flera år finns rutin för verksamhet­en, och verksamhet­schefen Eva Nyqvist menar att den lya lagen därför inte är något de funderat extra på.

– Men det är bra att den införts, det innebär ju att fler får chansen att nå målen och det är jättebra, säger Eva Nyqvist.

I KOMMUNEN ANORDNAS i sommar skola för elever från årskurs sex och högre. Elever i årskurs sex får gå skolan om de inte nått målen, medan sommarskol­an för de äldre barnen främst innefattar åttondekla­ssare. Genom sommarskol­an förbereds dessa elever inför nionde klass.

I Lilla Edet finns i sommar inga möjlighete­r till sommarskol­a på grund av personalsi­tuationen.

– Men vi har haft sommarlovs­skola i flera år. Men vi har i stället satsat på extra stöd under läsåret för dem som riskerar att inte nå målen, säger Camilla Olofsson (M) vice ordförande i utbildning­snämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden