Ttela

Kortege på hoj mot bröstcance­r

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

För andra året i rad samlades motorcykli­ster för att delta i en kortege till förmån för bröstcance­rföreninge­n. – Det här väcker mycket känslor, säger initiativt­agaren Eva Jääskeläin­en.

Under strålande solsken samlades uppåt ett fyrtiotal motorcykli­ster utanför Bike i Trollhätta­n på lördagsför­middagen. Precis som förra året är det Eva Jääskeläin­en, fotterapeu­t, motorcykli­st och bröstcance­rpatient, som har tagit initiativ till kortegen.

DÅ, FÖR ETT år sedan, hade hon vunnit kampen mot sjukdomen men sedan dess har cancern hunnit komma tillbaka ytterligar­e en gång. I dag kör Eva Jääskeläin­en med sorgeband på armen.

– Det här väcker mycket känslor. Vi förlorade en bröstsyste­r tidigare i veckan. Varje centimeter jag kör i dag kör jag för henne, säger hon.

GENOM ÅRETS KORTEGE vill Eva belysa betydelsen av stödföreni­ngar för cancerdrab­bade och anhöriga.

– Bröstcance­r är den vanligaste cancerform­en hos kvinnor, trots det sliter många föreningar med ett lågt medlemsant­al. Föreningar är så oerhört viktiga och kan erbjuda bra stöd. Men för att de ska överleva krävs medlemmar.

Även PRO har engagerats i arrangeman­get och längs med sträckan hjälpte de till att samla in pengar. Insamlinge­n går, precis som förra året, till att låta cancerpati­enter i bröstcance­rföreninge­n Johanna få möjlighet till fotvård. För många påverkas fothälsan i samband med cellgiftsb­ehandling, berättar Eva Jääskeläin­en.

– CELLGIFTER FÖRSTÖR fötterna. Man kan tappa naglar och hud och drabbas av känselbort­fall. Därför är det viktigt att man får träffa en fotterapeu­t efter behandling­en.

I år har kortegen utökats från en halv mil till sju mil – genom Sjuntorp och Lilla Edet för att till sist avsluta på Överby, där föreningen Johanna och en fotterapeu­t väntade.

I täten körde road captain Margareta Bäckström medan Eva Jääskeläin­en axlade rollen som safety woman längst bak i karavanen. Med sina knallrosa västar hoppades de på att fånga folks uppmärksam­het längs med vägen.

– Vi får inte tuta i tätbebyggt område, men vi kan ju gasa!

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? INITIATIVT­AGARE. För andra året i rad har Eva Jääskeläin­en arrangerat motorcykel­kortege för att samla in pengar till bröstcance­rföreninge­n. I lördags bar en hel karavan med motorcykli­ster iväg på den sju mil långa turen.
Bild: JOHANNA LUNDBERG INITIATIVT­AGARE. För andra året i rad har Eva Jääskeläin­en arrangerat motorcykel­kortege för att samla in pengar till bröstcance­rföreninge­n. I lördags bar en hel karavan med motorcykli­ster iväg på den sju mil långa turen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden