Ttela

Hjälper andra i nyhetsflöd­et

TROLLHÄTTA­N: MAHDI GÖR PODDRADIO PÅ SOMALISKA

- KRISTINA STULKEN 0520-42 26 21 kristina.stulken@ttela.se

Nästan varje dag är Mahdi Deer Hamai på plats i ABF:S studio på Hjortmosse­gatan och spelar in klipp.

SEDAN TRE ÅR tillbaka kollar han av nyhetsläge­t, främst den lokala rapporteri­ngen men även större svenska och internatio­nella händelser, och sammanfatt­ar det på somaliska i form av poddradio.

– Jag blir glad av det här och vill gärna fortsätta, säger han och visar runt bland all utrustning i den lilla studion.

DET VAR EFTER att han tvingades sluta jobba och hade gått hemma en längre period som idén om att göra radio kom till honom.

– Ska jag bara sitt hemma? Istället försöker jag göra något som kan hjälpa mina landsmän.

En gång i veckan, på fredagar, medverkar han också i den lokala kanalen Radio Trollhätta­n med sina somaliska nyheter.

MEN VI BACKAR bandet lite. Mahdi Deer Hamai är född i Somalia och blev tidigt bortlämnad av sina föräldrar. När han var några år gammal drabbades han av polio och har sedan dess kämpat med följderna av sjukdomen.

Runt 8-9 års ålder hamnade han på ett hem för barn som var sjuka på något sätt. Innan inbördeskr­iget bröt ut 1991 hann han växa upp och träffa en kvinna som han gifte sig med, de fick fyra barn tillsamman­s.

I OCH MED kriget blev det allt svårare för Mahdi, som i och med att han växte upp utan sin familj heller inte tillhör någon klan, att hitta arbete. Han reste runt mycket, både i Somalia men också i länder runt omkring och lyckades då och då hitta kortare jobb, ofta för Röda Korset. Till slut blev situatione­n ohållbar och familjen bestämde sig för att fly.

– Min fru, mina två yngsta barn och jag hamnade i Sverige, det var den 13 oktober 2003, säger Mahdi och berättar att de två äldre barnen kom efter 2006.

Ett tag jobbade Mahdi inom industrin i Grästorp, men hans polioskado­r satte stopp för det och efter en längre tids sjukskrivn­ing hittade han alltså till poddradios­kapandet.

För att få något meningsful­lt att göra startade Mahdi Deer Hamai en radiopodd där han på somaliska berättar om nyheter och det svenska samhället. – Det känns bra att göra detta, säger han.

DET ÄR INTE bara nyheter som får plats i Mahdis sändningar. Ibland har han gäster i studion, han spelar också somalisk musik, berättar för sina lyssnare om vad som händer i Trollhätta­n och informerar dem om samhället i Sverige.

– Jag skulle inte leva utan det arbete som Röda Korset gjorde i mitt hemland. Därför samarbetar jag med dem nu och kan på så sätt hjälpa andra. Jag är så tacksam över att jag fick lov att stanna i Sverige, avslutar han.

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? STUDION. Mahdi Deer Hamai spelar in poddradio där han sammanfatt­ar nyhetsläge­t på somaliska. En gång i veckan medverkan han också i Radio Trollhätta­n.
Bild: KRISTINA STULKEN STUDION. Mahdi Deer Hamai spelar in poddradio där han sammanfatt­ar nyhetsläge­t på somaliska. En gång i veckan medverkan han också i Radio Trollhätta­n.
 ??  ?? NYHETSKOLL. Inför inspelning­arna kollar Mahdi runt på andra nyhetssajt­er, allt från TTELA till Sveriges radios somaliska sida.
NYHETSKOLL. Inför inspelning­arna kollar Mahdi runt på andra nyhetssajt­er, allt från TTELA till Sveriges radios somaliska sida.
 ??  ?? MIXAT. I studion finns allt som man behöver för att spela in poddradio.
MIXAT. I studion finns allt som man behöver för att spela in poddradio.
 ??  ?? INSPELNING­SPLATSEN. Mahdi håller till i ABF:S studio på Hjortmosse­gatan när han spelar in sina poddavsnit­t.
INSPELNING­SPLATSEN. Mahdi håller till i ABF:S studio på Hjortmosse­gatan när han spelar in sina poddavsnit­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden