Ttela

”Folk dör ju i onödan”

HUDCANCER: NY TEKNIK VALDES BORT AV REGIONEN

- FANNY WIJK fanny.wijk@gp.se 031-62 44 14

Antalet fall av hudcancer i Sverige fortsätter att öka och köerna för att få träffa en specialist­läkare är långa. Alexander Börve har en lösning, men regionen vill inte använda den.

Sist vi sågs var på Stadsbibli­oteket, när experter från Sahlgrensk­a skulle lära göteborgar­na att ”sola säkert”. Snett bakom trappscene­n stod Alexander Börve och gjorde gratis prickteste­r på alla som ville med hjälp av sin app idoc24.

På två timmar testade 30 personer sig. Av dem hittade man fem fall av hudcancer, där ett var malignt melanom.

– Mitt system är lika snabbt som Snapchat. Du tar två bilder med mobilen, lägger till text, skickar till en hudläkare som svarar inom ett dygn. Vi har hudläkare på sju språk och får in fall från hela världen, säger han och tillägger att han precis sålt tekniken till England som införde den på några månader.

MEN I SVERIGE står det still, trots att Västra Götalands-regionen för flera år sedan beslutade om att använda tekniken, som kallas mobil teledermat­oskopi.

Efter att Alexander Börve forskat fram sin app som doktorand på Hudklinike­n på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, fick han 2012 pengar av SKL för att göra en stor studie på 900 patienter i regionen. Man ville påskynda arbetet med att upptäcka malignt melanom, köerna till vårdcentra­lerna var långa.

– Istället för att vänta i 45 dagar för behandling, som pappersrem­isser oftast leder till, kunde vi påskynda processen till 14 dagar för både diagnos och behandling. Regionen fick nys om det och vi presentera­de de preliminär­a resultaten för dem samma år. Alla var överens, politikern­a undrade varför vi inte redan använde den, säger Alexander Börve.

EFTER ETT TESTÅR med positiva resultat beslutade Hälso- och sjukvårdsu­tskottet 2014 att införa mobil teledermat­oskopi i hela Västra Götalands-regionen och investerad­e tre miljoner kronor i att införa den nya tekniken.

Hösten 2015 skulle samtliga vårdcentra­ler i Västra Götaland gå över till ett digitalt remissyste­m för hudförändr­ingar, vilket regionen skulle bli först i världen med.

Ett år senare var kötiderna till Sahlgrensk­a så långa att över 2 000 patienter fick vänta mer än tre månader på sitt första besök, men vårdcentra­lerna hade fortfarand­e inte tillgång till appen. Regionen lovade att systemet skulle vara på plats senast samma år.

MEN NU HAR man beslutat sig för att inte använda appen alls. I stället väljer man att återgå till det Överläkare, Sahlgrensk­as hudklinik gamla systemet med pappersrem­isser, med möjlighet till bilder i ett separat system.

– Jag är bara så frustrerad. Folk dör ju i onödan. Tekniken finns och är bevisad, den är rakt framför dem. Tidig upptäckt är det viktigaste, 90 procent av de som dör av malignt melanom hade kunnat överleva om man hittat cancern i ett tidigare skede, säger Alexander Börve.

John Paoli, docent och överläkare på Sahlgrensk­as hudklinik, var med i uppstarten av projektet 2012 och har länge varit kritisk till att vården fortfarand­e inte kan skicka bilder på hudförändr­ingar direkt till hudklinike­n för snabbare diagnos.

Att man nu går tillbaka till ett system med pappersrem­isser beskriver han som en ”administra­tiv mardröm”.

– DET SOM införs nu är ett uselt system, där man försökt bygga på en ny funktion på befintliga journalsys­tem som redan är tröga att använda. Det kommer inte ens nära den funktional­itet man får med appen och är dessutom inte tillgängli­gt för privata vårdcentra­ler. Det blir en administra­tiv mardröm, som tar extra tid för alla inblandade och är inte kostnadsef­fektivt, säger han och fortsätter:

– Det finns ju ett system som fungerar sedan fem år tillbaka, det är så synd att de väntat tills nu och sedan ändå inför något som är sämre. Det hela är pinsamt och under all kritik.

Även Olle Larkö, professor i dermatolog­i och venereolog­i, är kritisk till hur regionen hanterat problemet. Han poängterar att han själv inte har några ekonomiska, utan endast medicinska, intressen i att just idoc24 införs, men menar att det är patientern­a som får betala priset för att regionen inte agerat.

– JAG TYCKER inte att det är acceptabel­t. Det är genant att det är såhär, det kan ha kostat människor livet. Det har med all säkerhet inneburit sämre diagnos för personer som hade kunnat få behandling tidigare. Lika vård i Sverige är bara snack, detta har genomförts i andra landsting, så Vg-regionen ligger rejält på efterkälke­n. Längst ner i högen får patientern­a betala priset och det är dags att vi som läkare står upp för dem.

 ?? Arkivbild: ANNA SVANBERG ?? SNABBT. ”Lika snabbt som Snapchat” menar Alexander Börve som forskat fram en app där den som vill kan testa sig för malignt melanom. Men det går långsamt att få ut den till vårdcentra­lerna i regionen.
Arkivbild: ANNA SVANBERG SNABBT. ”Lika snabbt som Snapchat” menar Alexander Börve som forskat fram en app där den som vill kan testa sig för malignt melanom. Men det går långsamt att få ut den till vårdcentra­lerna i regionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden