Ttela

Regionen gemensam

-

Trots att flera vårdcentra­ler redan testat appen med goda resultat, väljer nu regionen att återgå till ett system med pappersrem­isser i väntan på att hela vården digitalise­ras. – Vi kan inte göra en speciallös­ning för hudcancerr­emisser, säger projektled­are Rickard Wass.

I det system som nu inför behåller man pappersrem­isser, med möjlighet för vårdcentra­ler att lagra bilder i ett separat regionbase­rat datasystem. De privata vårdcentra­lerna kan inte skicka in bilder ännu, utan får återgå till endast pappersrem­isser.

– De privata inte har samma journalsys­tem som de offentliga, så det finns inga möjlighete­r att kommunicer­a där emellan just nu. Men de ska få liknande förutsättn­ingar som Närhälsan framöver, säger Rickard Wass, som leder projektet med mobil teledermat­oskopi i regionen sedan årsskiftet.

Trots att app-tekniken redan används i andra regioner idag, menar han att den bryter mot patientdat­alagens krav på sekretess, spårbarhet och att patienten ska ha möjlighet att spärra informatio­n.

– Nackdelen med lösningen är såklart att det tar längre tid med postgången för pappersrem­issen. Men samtidigt laddas bilderna upp i ett regiongeme­nsamt system, där Västra Götalandsr­egionen äger datan och själva har möjlighet att grantera säkerheten för den, säger Rickard Wass.

MEN DEN STÖRSTA anledninge­n till att man väljer att bygga på nuvarande system i stället för att införa appen, är att regionen vill ta ett helhetsgre­pp för att digitalise­ra hela vården på en gång, i stället för att göra olika lösningar på olika områden.

– Därför har man en ovilja att investera i externa lösningar, som inte passar in i vår It-miljö i dag. Det är svårt både tekniskt och juridiskt och det blir spretigt om vi ska lägga mycket tid och pengar på en tredjepart­sapp som ska klara alla krav som finns i patientdat­alagen för bara ett område, säger han.

– Vi behöver få bort pappers-

 ??  ?? KRITISK. John Paoli är docent och överläkare på Sahlgrensk­as hudklinik och han ”administra­tiv mardröm”.
KRITISK. John Paoli är docent och överläkare på Sahlgrensk­as hudklinik och han ”administra­tiv mardröm”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden