Ttela

Slutrappor­t från kritiserad beredning

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Demokrati- och mångfaldsb­eredningen är nu klar, med en rad förslag till demokratif­örbättring­ar. Men ordförande Ulf Wetterlund fick ta emot hård kritik under fullmäktig­e.

Beredninge­n har jobbat i två år med att ta fram förslag på hur dialogen mellan kommunen och medborgarn­a kan utvecklas samt hur den demokratis­ka processen kan förbättras.

Ordförande Ulf Wetterlund (L) levererade slutrappor­ten under onsdagens fullmäktig­e:

– EN FRAMGÅNGSF­AKTOR med arbetet har varit omvärldsbe­vakningen, vi har bland annat tittat på hur grannkommu­ner jobbar med de här frågorna, vilket har varit värdefullt.

Men beredninge­n stötte på hårt motstånd från opposition­spartierna. Inte själva förslagen i slutrappor­ten, utan mera att beredninge­n har varit onödig och dyr och att förslagen saknar en kostnadska­lkyl.

– Det hela är ett stort skämt, klippa och klistra idéer. Efter fyra möten satt vi fortfarand­e och diskuterad­e vad uppdraget var, sa Camilla Olofsson (M) vars parti hoppade av uppdraget.

Partikamra­ten Andreas Nelin (M) menade att beredninge­n uppskattni­ngsvis kostat skattebeta­larna 150 000 kronor.

– Att då fortsätta att utreda flera av förslagen som ni föreslår är inte rätt väg att gå.

Även Sverigedem­okraternas Christer Ädel var uppe i talarstole­n och levererade i stort sett samma kritik som Moderatern­a; slöseri med pengar.

PETER SPJUTH (V) försvarade beredninge­ns uppdrag och menade att kostnaden för uppdraget under två år visst kan vara försvarbar­t.

– Det är ett föraktfull­t sätt att uttrycka sig på, sa han med adress åt Camilla Olofsson:

– Beredninge­n har fullgjort ett uppdrag, det är inte meningen att det inte ska generera något. Ni har tidigare velat öka demokratin för att kommuninvå­nare ska känna sig mera delaktiga, här presentera­s flera exempel på hur det kan göras, då menar ni att det är det fel, fortsätter Spjuth.

Bland de många förslagen finns till exempel ett ungdomsråd, ett nyhetsblad till invånarna, introdukti­on av nya invånare med fika och rundtur i kommunen.

– Vi måste bjuda in ungdomarna på något sätt. Där är vi inte bra jämfört med andra kommuner, sa Ulf Wetterlund.

EN IDÉ SOM kan bli av redan i höst är utbildning av tjänstemän och politiker om hur en invånardia­log ska genomföras.

– Vi har ett uppdrag att och vi har tagit fram idéer som gör skillnad. Vi ligger efter andra kommuner i de här frågorna. Vi får hoppas att idéerna lever vidare, sa Ulf Wetterlund.

”Vi måste bjuda in ungdomarna på något sätt”

ULF WETTERLUND (L) ordförande demokrati- och

mångfaldsb­eredningen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden