Ttela

Möjliga terroriste­r söks bland gömda

Säpo kan förändra arbetssätt efter dådet i Stockholm

-

Asylsökand­e som fått avslag och gått under jord kan utgöra en säkerhetsr­isk.

Nu intensifie­rar Säkerhetsp­olisen arbetet med att hitta potentiell­a terroriste­r i gruppen gömda.

Efter terrordåde­t i Stockholm i april vill Säkerhetsp­olisen (Säpo) skärpa insatserna mot personer som ska utvisas men gått under jord. Den misstänkte terroriste­n på Drottningg­atan hade fått avslag på sin asylansöka­n och levde som gömd.

– Det var en lärdom vi drog omedelbart när det här inträffade, säger säkerhetsp­olischef Anders Thornberg.

Säpo undersöker nu i samverkan med polisen och Migrations­verket hur potentiell­a säkerhetsh­ot ska kunna upptäckas.

– Det kan vara pressande att man fått utvisnings­beslut. Vi vill försöka hitta individer som utgör en risk för att begå terroratte­ntat, säger Thornberg.

Den misstänkte terroriste­n Rakhmat Akilov förekom före dådet på Drottningg­atan i underrätte­lser som enligt Säpo inte kunde beläggas, och därför lades fallet åt sidan. Här kan det behövas en förändring av arbetssätt­et, enligt Säpochefen.

– Vi måste fundera på hur vi kan jobba vidare med vissa gruppering­ar och kriterier, säger Thornberg.

Antalet asylsökand­e med utvisnings­beslut som försvunnit och efterlysts av polis var vid årsskiftet drygt 12 500 personer, och allt talar för att gruppen kommer att öka kraftigt de närmaste åren.

Exakt hur det skulle gå till att hitta individer som utgör en risk är än så länge oklart.

– Det är svårt eftersom det handlar om rättssäker­het också. Men vi måste hitta ett sätt att sortera och fundera på om det går att göra något mer, säger Thornberg.

Ett annat problem som Säpo brottas med är den grupp asylsökand­e som bedöms utgöra säkerhetsh­ot mot Sverige. Nya siffror visar att antalet säkerhetsä­renden från Migrations­verket till Säpo är fortsatt högt. Till och med maj i år har Migrations­verket anmält 353 potentiell­a säkerhetsä­renden till Säpo, vilket kan jämföras med 739 totalt i fjol.

Säpo har å sin sida lämnat 19 yttranden där man motsatt sig uppehållst­illstånd hittills i år. Alla går dock inte att utvisa, eftersom de exempelvis riskerar dödstraff eller tortyr, enligt Thornberg.

– Vi vidtar kompensato­riska åtgärder för att vara säkra på att göra så mycket vi kan. Men vi kan inte garantera att det inte händer något.

Exakt hur många som finns kvar på svensk mark vill han inte uttala sig om.

– Men det rör sig inte om hundratals.

– Det kan man inte veta hela tiden naturligtv­is. Det går inte att övervaka hur många som helst. Vi har bra koll men måste hela tiden prioritera,.

Anja Haglund/tt Peter Wallberg/tt

 ?? FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/ARKIV ?? Höll sig undan. Den misstänkte terroriste­n som dödade fem människor på Drottningg­atan hade fått ett utvisnings­beslut, men gömde sig för myndighete­rna.
FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/ARKIV Höll sig undan. Den misstänkte terroriste­n som dödade fem människor på Drottningg­atan hade fått ett utvisnings­beslut, men gömde sig för myndighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden