Ttela

Macron mot storseger – får egen majoritet

-

Emmanuel Macrons parti går mot en stor seger.

La république en marche vinner tillsamman­s med allianspar­tnern Mo|dem 355 mandat av 577 i det avgörande valet till nationalfö­rsamlingen, enligt en vallokalsu­ndersöknin­g.

En rörelse som bildades för lite mer än ett år sedan, där hälften av kandidater­na har liten eller ingen politisk erfarenhet ser ut att med råge bli största parti i Frankrikes parlament.

För majoritet i nationalfö­rsamlingen krävs 289 av de 577 platserna. La république en marche (LREM) får tillsamman­s med allianspar­tnern Mo Dem 355 mandat, enligt en vallokalsu­ndersöknin­g från Ipsos.

Men enligt opinionsin­stitutet Elabe landar majoritete­n på 395-425 mandat.

Både LREM och liberala Mo Dem står i mitten av partiskala­n och är starka vänner till Eu-samarbetet.

Största opposition­sparti ser ut att bli högerns Republikan­erna som får 125 mandat, medan den tidigare presidente­n François Hollandes Socialistp­arti, som haft majoritet i parlamente­t på 280 mandat, bara får 49.

Det okuvade Frankrike, med Jean-luc Mélenchon, får 19 platser, och Nationella fronten, som drabbas hårt av valsysteme­t med enmansvalk­retsar, får bara 8 mandat, enligt vallokalsu­ndersöknin­garna.

Emmanuel Macron ser därmed ut att f¨ett starkt stöd för att driva igenom sin politik. Han vill främst reformera arbetsmark­naden och få fart på Frankrikes ekonomi.

Han vill också permanent ge polisen samma befogenhet­er som under det rådande undantagst­illståndet i landet.

Men valdeltaga­ndet är svagt. Det landar på en slutsiffra på rekordlåga 42–43 procent, enligt opinionsin­stitutet Elabe. (TT)

 ?? FOTO: CHRISTOPHE ARCHAMBAUL­T/AP ?? President Emmanuel Macron röstade i Le Touquet i norra Frankrike i går morse.
FOTO: CHRISTOPHE ARCHAMBAUL­T/AP President Emmanuel Macron röstade i Le Touquet i norra Frankrike i går morse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden