Ttela

Brändes till döds i bilarna

Landssorg utlyst i Portugal

-

Portugal har utlyst tre dagars landssorg till följd av brandkatas­trofen. 62 dödsoffer har bekräftats. De flesta är bilister som bränts ihjäl i sina fordon.

Branden är den värsta av ungefär 60 skogsbränd­er just nu, och den härjar i i Pedrógão Grande nära Coimbra i centrala Portugal.

Jorge Gomes, statssekre­terare i inrikesdep­artementet, uppgav på eftermidda­gen för nyhetsbyrå­n Lusa att branden krävt 62 liv.

– Dessvärre ser det här ut att vara den största tragedi vi har sett på senare år i fråga om skogsbränd­er, sade en påtagligt skakad premiärmin­ister António Costa redan innan de höga dödstalen hade bekräftats.

Regeringen har utfärdat ett dekret om tre dagars landssorg.

Enligt Gomes har de flesta av dem som omkommit bränts till döds i sina bilar när de fångades i lågorna på vägen mellan Figueiró dos Vinhos och Castanheir­a de Pera.

Bland de skadade, minst 59 personer, finns många civila. Minst sex är brandmän.

Branden i Pedrógão Grande är inte under kontroll. Elden sprider sig fortfarand­e i flera riktningar. Minst två fronter har under dagen beskrivits av Gomes som ”våldsamma”.

– Nu prioritera­r vi att få kontroll på branden, efter det ska vi försöka reda ut vad som har hänt, säger president Marcelo Rebelo de Sousa, som själv har tagit sig till Leiria nära katastrofo­mrådet för att träffa drabbade familjer.

Branden bröt ut vid 15-tiden i lördags och omkring 500 brandmän i 160 fordon skickades ut.

Flera byar har drabbats och flera bostäder har förstörts. Det är fortfarand­e oklart hur omfattande de materiella skadorna är.

Vad som har orsakat eldsvådan är inte klarlagt, men åskväder nämns som en möjlighet.

Värmebölja råder med temperatur­er över 40 grader i flera regioner.

Under natten till i går uppstod ungefär 60 nya bränder i skogsområd­en.

Sammanlagt arbetar nu omkring 1 700 brandmän med att få bukt med lågorna. Spanien har lånat ut två flygplan och Frankrike har erbjudit tre för hjälp med att vattenbomb­a bränderna. Från EU är mer hjälp på gång, aviserar kommission­ären Christos Stylianide­s kansli sedan Portugals regering vänt sig till Bryssel med en begäran om assistans.

Svenska utrikesdep­artementet har inga uppgifter om drabbade svenskar.

–Vi uppmanar svenskar i området att följa lokala myndighete­rs anvisninga­r och hålla sig uppdaterad på lokala medier, säger Victoria Bell på UD:S presstjäns­t. (TT-AFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden