Ttela

Nyanlända ska bli säkrare i vattnet

”Vi ska verkligen nå ut på asylboende­n i hela landet”

-

Nyanlända ska bli tryggare i vattnet, i ett projekt som Svenska Livräddnin­gssällskap­et driver.

Asylsökand­e ska få lära sig om vattensäke­rhet på boendena, och simlärare ska utbildas.

– Jag tycker om att hjälpa andra, säger simläraren Shareen Agha.

För nyanlända kan svenska vatten innebära en risk. Många kan inte simma, andra är ovana vid de förhålland­en som finns i Sverige. Det vill Svenska Livräddnin­gssällskap­et ändra på.

– Vi ska sprida vattensäke­rhet på så många asylboende­n vi kan. Vi räknar med att nå minst 65 procent. Man ska förstå hur vatten fungerar, säger Camilla Hansen, projektled­are.

Under tre år ska 36 nyanlända utbildas till simlärare, och 60 simlärare ska vidareutbi­ldas för att kunna lära nyanlända att simma.

–Vi ska verkligen nå ut i hela landet, inte bara Stockholm och Göteborg, säger hon.

En av dem som utbildats till simlärare är Shareen Agha, 43, som bor i Örebro. Hon arbetade som privat simlärare i Irak, men hade ingen formell utbildning. När hon studerade Svenska för invandrare (SFI) blev hon erbjuden en plats i en utbildning­sgrupp på omkring 20 personer.

– Vi var en vecka i Värmland första gången, och hade teori och sådant, och en vecka åkte vi till Gotland också, berättar hon.

Under förra året arbetade hon som simlärare och badvakt.

– Min chef säger att det handlar om att visa rent praktiskt hur man gör. ”Du behöver inte förklara så mycket, det viktiga är att visa dem”, säger hon.

Jenny Cederlind vid Örebro Simallians har bara gott att säga om Shareen.

– Det funkade jättebra, hon var jättedukti­g simlärare, säger Jenny Cederlind.

Nu har Shareen Agha tagit en paus för att koncentrer­a sig på studierna, men hoppas att hon ska kunna ta upp simlärarjo­bbet nästa år igen. Hon berättar att det finns ett stort behov av utbildning, och att hon får många frågor från personer som vill lära sig simma.

Vad gillar du med att vara simlärare?

– Jag tycker om att hjälpa andra, det är viktigt att kunna simma och kunna livrädda.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: KICKI NILSSON/TT ?? ”Viktigt”. Shareen Agha från Irak har utbildats till simlärare. ”Det är viktigt att kunna livrädda”, säger hon.
FOTO: KICKI NILSSON/TT ”Viktigt”. Shareen Agha från Irak har utbildats till simlärare. ”Det är viktigt att kunna livrädda”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden