Ttela

Landsbygd dissas – kusten vinnare

Satsningar kan få antalet gästnätter att skjuta i höjden

-

Klyftan mellan stad och land vidgas när sommarturi­sterna väljer städerna. Inlandet tappar turister medan vinnarna i besöksnäri­ngen finns vid kusten, visar statistik som TT beställt.

Efter en satsning har kuststaden Skellefteå på åtta år nästan fördubblat antalet gästnätter.

Solsugna pensionärs­paret Terje och Hanne Guttormsen från Mo i Rana i Norge har tillbringa­t sina somrar på Skellefteå Camping i 20–25 år, och på frågan vad som lockar år efter år kommer svaret direkt: vädret. Och just den här dagen gassar solen för fullt.

–Sedan 2011 har vi haft samma plats varje år, säger Terje Guttormsen.

Mellan 2008 och 2016 har turismen i Sverige haft en strålande utveckling. Antalet gästnätter har under sommarmåna­derna juni–augusti ökat med i snitt 25 procent. Grovt räknat kan man när siffrorna bryts ner på kommunnivå se att inlandet tillhör förlorarna, enligt SCBstatist­ik som TT beställt.

Dieter Müller, professor i kulturgeog­rafi, bekräftar och ger sin förklaring av statistike­n:

– Trenden är att vi gör kortare resor. De går i första hand till städerna, det tar för lång tid att åka utanför dessa, säger Dieter Müller.

Turistande­t följer med urbaniseri­ngen. Turisterna åker dit där människor finns. Klyftan mellan stad och land får därmed påspädning även av turismen.

– Ja, det kan man absolut säga, säger Dieter Müller.

Kuststaden Skellefteå är en av kommunerna som haft en enorm utveckling sedan 2008. Ökningen av antalet gästnätter sommartid sedan 2008 ligger på 86 procent. I andra änden finns Norrlandse­xempel som Dorotea, Överkalix, Pajala, Storuman och Gällivare, alla inlandskom­muner som under perioden tappat tvåsiffrig­a procenttal under sommarmåna­derna.

Några särskilda utmärkande attraktion­er har inte Skellefteå att locka med. Men en medveten satsning från kommunen har gett resultat, enligt kommunala turistbola­get Visit Skellefteå­s vd Maria Broman.

– Det offentliga behöver vara smörjmedel för att det verkligen ska ta fart, säger hon.

Och det lönar sig även ekonomiskt. Maria Broman hoppas att turistnäri­ngen i staden ska spränga miljardval­len vilket år som helst. Och det ger ringar på vattnet med exempelvis fler jobb som unga och utrikes födda relativt snabbt kan ta.

Festivaler, en lyckad satsning på att locka busslaster med tyskar som stannar över natten på sina Nordkapres­or och campande norrmän är några viktiga ingrediens­er till framgången. Även hockeylage­ts framgångar och paketresor förknippad­e med sporten bidrar, enligt Broman. Och vädret förstås.

–Norrmännen kan ringa till turistbyrå­n och fråga om vädret, säger Maria Broman.

Olle Lindström/tt

 ?? FOTO: PAULINA HOLMGREN/TT ?? Gillar sol. Vädret är viktigaste anledninge­n till Terje och Hanne Guttormsen­s, från Mo i Rana, återkomman­de besök på Skellefteå camping.
FOTO: PAULINA HOLMGREN/TT Gillar sol. Vädret är viktigaste anledninge­n till Terje och Hanne Guttormsen­s, från Mo i Rana, återkomman­de besök på Skellefteå camping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden