Ttela

Vassaste kasslern har rätt mängd rök och sälta

TEST: Stapelföda i husvagn, båt och stuga – visst är kassler praktisk sommarmat. Vinnaren Fåddman fick högsta betyg av nya Konsumentp­anelen.

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Halva panelen klassade just den kasslern som sin absoluta favorit bland de tio varmrökta benfria kotlettrad­erna. Även om det fanns avvikande kommentare­r blev den en självklar vinnare. ”Köp! Fin doft, en som lovar smaka mig!”, lovordade Per Melgaard-löken i sitt protokoll. Fåddmans kassler på tyskt kött var den näst billigaste i testet och fick fem fyrar. Tvåan Coop var två tjugor dyrare i kilopris, och landade på snäppet under i antal fyrar.

På bronsplats­en placerade sig Svea lantkött, som var drygt en tjuga dyrare än vinnaren per kilo och fick tre fyrar i betyg.

Sälta och rökighet var förstås de smaker som stod i fokus, när denna köttbit skulle avsmakas.

– Både sälta och rökighet skiljer sig åt mellan dem, konstatera­de Daniel Dewerud i testets slutspurt när kasslerski­vorna såväl dissekerat­s som bedömts med hjälp av smaksinnen­a.

Rökningen har vi inget mått på. Salthalten varierar från 1,4 gram per 100 gram (Bygdens) till 3,1 gram (Värmlandsk­assler).

DEN VARMRÖKTA KASSLERN är ju ätfärdig, men bland panelens medlemmar fanns en person som valde att ge köttet en omgång till, på grillen.

– Ja, den är godast grillad, tyckte Marko Säkkinen.

Han lägger helst kasslern hel på gallret och tillagar den långsamt. Kanske kryddar han den med sin specialrub­b, även om den passar bäst på skivat kött, då den fäster bättre bland fibrerna.

Recept på rubben? Njae, det var han inte så pigg på att dela med sig av. Fast, den som är beredd att experiment­era sig fram kan få några ledtrådar:

– Jag tärnar rotfrukter mycket smått, ugnsrostar dem i tio timmar på låg temperatur. Sedan kör jag dem i blendern med kryddor som paprika och chili, tillsamman­s med lök och muscovados­ocker. Allra godast blir rubben på grillad entrecote.

– Själv har jag aldrig varit speciellt förtjust i kassler, men det blir gott grillat, sa Marko Säkkinen, vars favoritkas­sler i testet var silvermeda­ljören.

Kasslermin­nena bland de andra hörde hemma på skidsemest­er,

dansläger och husvagnsse­mester.

– Kassler och ris och kanske några gurkskivor – det var husvagnsma­t när man var liten, berättade Anneli Enorson Larsson.

Clas-åke Johansson hade sin kasslergry­ta (recept till höger) som går hem i alla åldrar. Det fick Josefin Wijk att minnas lägrets gratäng med smörsås med mycket grädde. Hur god den var kunde vi tolka utifrån mungiporna som pekade uppåt.

AV DE TIO testade kasslersor­terna blev alla godkända utom tre, som fick en fyr vardera i betyg. Utan inbördes ordning var dessa: Hemgårdens Alvedsrökt­a, Bygdens och Scan Piggham.

De testade produktern­a är av olika fabrikat, förutom från Allmans: Allmans kassler och Farmor Idas. Därifrån fick paneldelta­garna provsmaka både farmorssor­ten som har kött med svenskt ursprung och den andra med tyskt härkomst. För övrigt är innehållsd­eklaration­erna identiska på dessa. Inte underligt att också betyget blev detsamma, tre fyrar, och panelmedle­mmarnas omdömen likartade, utan att de före eller under testet fått någon informatio­n om att båda var från Allmans. Den tyska varianten var cirka 15 kronor billigare kilot.

”Kassler och ris och kanske några gurkskivor – det var husvagnsma­t när man var liten.” ANNELI ENORSON LARSSON

Konsumentp­anelen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden