Ttela

Varken guld eller gröna skogar med Fridolin

MILJÖPARTI­ET. Gustav Fridolin sommartala­de iklädd en tröja med budskapet ”Support your local planet” (Stöd din lokala planet) i hembygden Vittsjö (17/4).

- KAJSA DOVSTAD Liberala nyhetsbyrå­n

I de bästa stunderna var talet en lektion i ekologi på gymnasieni­vå. De sämsta passagerna handlade om grön ideologi. Vilket illustrera­r MP:S problem: Det går inte att basera en hel samhällsås­kådning på att vilja rädda våtmarkern­a.

Mest visade talet att talaren själv är överflödig i svensk politik. Fridolin har lite att göra med anförandet­s huvudnumme­r – MP:S miljöpolit­ik. Under de få minuter han ägnade åt sitt ministerom­råde, utbildning, stod vikten av egen ansträngni­ng och föräldraan­svar i fokus. Hört det förr? Man kan tro att Fridolin råkat ta ärkefiende­n Jan Björklunds manus. Det är bra att Fridolin – en gång flumskolan­s främsta försvarare – har gjort en 180 graders sväng i utbildning­spolitiken. Frågan är varför han innehar Björklunds gamla ministerpo­st om målsättnin­gen är att vara en blek kopia av sin företrädar­e?

Grön ideologi bygger på att det naturliga alltid är det rätta. Vill man rädda miljön är det ibland en kontraprod­uktiv inställnin­g. Miljöparti­et är emot kärnkraft, trots att alternativ­et stavas kolkraft vilken påverkar klimatet betydligt mer. Ekologiskt jordbruk hyllas, även om naturliga utsläppskä­llor kan vara väl så miljöfarli­ga som utsläppen från det konvention­ella jordbruket. Dessutom finns ett kroniskt motstånd mot genmodifie­rade grödor – vilka kan designas för att ge mindre miljöpåver­kan. Miljöparti­ets innovation­sfientligh­et är en bromskloss för klimatarbe­tet. Men det finns områden där engagerade och pålästa miljöparti­ster gör nytta, som i frågor om biologisk mångfald eller våtmarker.

Det sägs att bakom varje framgångsr­ik man står en kvinna. Bakom Gustav Fridolin står tre. Miljöminis­ter Karolina Skog och klimatmini­ster Isabella Lövin är erkänt kompetenta. Förra språkröret och miljöminis­tern Åsa Romson lade grunden till många av de bra miljöförsl­ag MP har kommit med. Romson fick ensam axla ansvaret och avgå efter förra vårens många miljöparti­stiska skandaler – trots att Fridolin var medskyldig till den uppseendev­äckande uppvisning­en i dåligt omdöme. Därför skaver det lite extra när Fridolin på skorrande skånska skördar frukterna av Romsons arbete.

Det fanns en tid när MP drog nytta av Fridolins kompetens som agitator. Publiken i Vittsjö hörde dock en stukad retoriker. Talet var rörigt och framfört utan glöd. Mot slutet var det nödvändigt att ta fram skämskudde­n. Fridolin menade att kriget i Syrien orsakas av vattenbris­t. Nog kan det vara en faktor, men diktatorn al-assads förtryck och IS våldsbejak­ande islamism spelar väl så stor roll.

All världens ondska beror inte på miljöprobl­em. MP borde inrikta sig på det partiets företrädar­e är bra på: miljöpolit­ik. Fridolin har säkerligen en bra tillvaro som utbildning­sminister, men vad tillför han sitt parti? Visst behöver Gustav Fridolin Miljöparti­et, men behöver Miljöparti­et Gustav Fridolin?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden