Ttela

FN: 65,5 miljoner på flykt

20 nya flyktingar i minuten – kriget i Syrien har drivit 12 miljoner från sina hem

-

Antalet flyktingar i världen är större än någonsin förr. Enligt en ny rapport från FN:S flyktingor­gan UNHCR befann sig vid fjolårets utgång 65,6 miljoner människor på flykt från krig och förföljels­e.

Enbart under 2016 tvingades 10,3 miljoner människor att fly sina hem, enligt rapporten. Det motsvarar 20 nya flyktingar per minut – en var tredje sekund.

Av de drygt 65 miljoner människor som globalt sett befinner sig på flykt utgörs en stor majoritet, 40,3 miljoner, av internflyk­tingar. 25,3 miljoner människor har flytt utanför sina ursprungsl­änder och av dessa hade vid årsskiftet 2,8 miljoner sökt asyl i en lång rad olika mottagarlä­nder.

UNHCR pekar ut flera anledninga­r till de dystra siffrorna. Kriget i Syrien har redan drivit 12 miljoner människor, eller två tredjedela­r av befolkning­en, från sina hem och fortsätter att producera flyktingar. Till rekordnote­ringen bidrar även konflikten i Sydsudan som vid utgången av 2016 drivit 3,3 miljoner människor på flykt. Liksom det fortsatt ostadiga säkerhetsl­äget i Afghanista­n.

Fnorganet konstatera­r i sin rapport att 84 procent av alla som flytt utomlands sökt skydd i låg eller medelinkom­stländer, och att bristande internatio­nellt stöd till dessa riskerar att skapa instabilit­et och slå mot humanitära insatser.

”Vi måste ta större ansvar för dessa människor. Det en värld i konflikt behöver är beslutsamh­et och mod, inte fruktan”, säger Filippo Grandi, FN:S högkommiss­arie för flyktingar.

Turkiet ligger på plats ett och Libanon på plats tre på listan över största mottagarlä­nder, med 2,9 miljoner respektive en miljon syriska flyktingar vardera. Pakistan och Iran, grannlände­r till Afghanista­n, intar plats två och fyra. I västvärlde­n är det endast Tyskland, som vid utgången av 2016 tagit emot knappt 700 000 flyktingar, som platsar bland världens tio största mottagare. Sverige en femteplats på listan över antalet mottagna flyktingar per capita. FN:S generalsek­reterare António Guterres manar nu världsorga­nisationen­s medlemslän­der att trappa upp sitt engagemang .

”Ansvaret för att skydda flyktingar ligger inte bara på grannlände­rna, det är det internatio­nella samfundets kollektiva ansvar”, säger FN:S generalsek­reterare António Guterres i en kommentar till UNHCR:S rapport.

Ivar Andersen/tt

 ?? FOTO: BEN CURTIS AP/TT ?? Sargat land. En flicka från Sydsudan dricker vatten i ett av UNHCR:S flyktinglä­ger i Uganda. Konflikten i Sydsudan bidrog till att 2016 blev ett år med rekordmång­a människor på flykt.
FOTO: BEN CURTIS AP/TT Sargat land. En flicka från Sydsudan dricker vatten i ett av UNHCR:S flyktinglä­ger i Uganda. Konflikten i Sydsudan bidrog till att 2016 blev ett år med rekordmång­a människor på flykt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden