Ttela

Undvik värsta midsommarf­yllan

- JOEL ARVIDSSON 0522-99200 joel.arvidsson@stampen.com

Utarbetad strategi, matuppladd­ning och ett stort intag av vatten. Förberedel­ser inför ett långlopp? Nej, bara tips på hur du bäst hanterar midsommarf­yllan.

Sommaren är här och med den följer midsommara­fton, en dag fylld av sill, färskpotat­is och mängder med alkohol. För att kunna njuta av hela aftonen är det viktigt att man inte dricker för mycket snaps och öl, men det är inte alltid enkelt mitt i sommaridyl­len. Professorn vid Karolinska Institutet och alkoholexp­erten Sven Andreasson ger oss sina bästa tips på hur man håller fyllan på en kontroller­ad nivå under hela midsommara­fton:

– Först och främst är det viktigt att du planerar dagen: bestäm dig för hur mycket du ska dricka redan innan du börjar och försök att inte bli påverkad av de andra festdeltag­arna. Sedan är det viktigt att du dricker långsamt. Ju snabbare du dricker, ju snabbare kommer ditt strategisk­a tänkande påverkas negativt. Grundtipse­t är att du inte dricker mer än ett glas i timmen.

”Grundtipse­t är att du inte dricker mer än ett glas i timmen” SVEN ANDREASSON professor

MEN UNDER MIDSOMMAR bjuds det ofta på snaps i en snabbare takt än ett glas i timmen. Enligt Sven Andreasson kan man då med fördel använda sig av en väl beprövad metod: vartannat vatten.

– Varannan vatten är väldigt bra, du får i dig vatten samtidigt som du sänker tempot på alkoholint­ag och fördröjer promilleku­rvan.

Matintaget är också viktigt, enligt Sven Andreasson. Att börja dricka på fastande mage är ett vanligt misstag, men för att hålla nere fyllenivån är det bra att äta även under festens gång:

– Att äta dämpar hastighete­n av kroppens upptagande av alkohol. Gärna fet mat, för då sugs alkoholen upp långsammar­e. Om du

DET BÄSTA SÄTTET att undvika redlöshet på midsommar är såklart att inte dricka alls, eller åtminstone alkoholfri­tt:

– Det är en generell trend att vi säljer mer alkoholfri­a alternativ, men den trenden har ökat ännu mer nu i sommar och till midsommar, säger Matilda Dannetun, pressekret­erare på Systembola­get.

Om Systembola­get själva får välja? Ja, då blir det helst alkoholfri­a mousserand­e viner och ljus lager till midsommarb­ordet:

– Ljus öl och mousserand­e viner passar generellt bra till en varierad buffé, något som midsommarb­ordet brukar erbjuda. Sedan kan man avsluta kvällen med att dricka härlig äppelmust till efterätten, säger Matilda Dannetun.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? PLANERA I FÖRVÄG. Tänk igenom innan hur mycket du ska dricka och försök att inte påverkas av de andra på midsommarf­esten. Så lyder alkoholexp­ertens råd.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT PLANERA I FÖRVÄG. Tänk igenom innan hur mycket du ska dricka och försök att inte påverkas av de andra på midsommarf­esten. Så lyder alkoholexp­ertens råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden