Ttela

HÄR KAN DU FYNDA PÅ LOPPIS

- KRISTINA STULKEN 0520-42 26 21 kristina.stulken@ttela.se

Lampor, serietidni­ngar och porslin, men också ett trafikljus och delar från en gammal karusell. I Antikladan – som i år firar 20 år – kan man bokstavlig­en hitta allt mellan himmel och jord.

Solen skiner varmt denna söndag, men trots det står det redan ganska många bilar på parkeringe­n en stund efter öppning. Gissningsv­is har alla besökare samma mål – att hitta ett eller flera fynd inne i de sammanlagt 1 200 kvadratmet­er stora byggnadern­a.

Utanför ingången står Johan Engberg och packar ut lite glas och porslin ur lådor.

– Det finns att göra, säger han och öppnar bakluckan och visar att den lilla lastbilen är packad från golv till tak.

JOHAN ÄR DEN som står bakom affären som i folkmun har kommit att kallas Antikladan, men som egentligen heter Johan Engbergs Antik. Intresset för gamla saker har funnits med sedan barnsben.

– Jag följde med pappa på auktioner när jag var liten. Efter ett tag började jag samla på mynt, sedan började jag sälja också och på den vägen är det, berättar han.

Under ett par år drev han en butik i Lödöse tillsamman­s med en annan person, men 1997 köpte han loss föräldrarn­as nedlagda jordbruk längs med E45, ett par kilometer norr om Lilla Edet, och startade sin egen antikaffär.

Den lada där det en gång fanns djur går det numera inte att ana mycket av på insidan. Innanför dörrarna väntar ett virrvarr av rum, utrymmen och skrymslen fulla med möbler, prylar och kläder.

– Det är förstås roligt med butiken, men den stora tjusningen är att åka runt och köpa in saker, säger Johan Engberg.

UNDER VECKORNA ÅKER han och köper in saker och går på auktioner och varje lördag och söndag året runt – endast med jul afton som undantag – är butiken öppen. Bara på måndagar brukar Johan ta det lite lugnt, men eftersom gamla prylar är hans stor passion funkar det höga tempot.

– Antingen kan man tycka att man jobbar jämnt eller att man är ledig jämnt. Det beror på hur man ser det, säger han och skrattar.

Då och då blir det även lite längre inköpsreso­r.

– Jag åker gärna till Skåne, där finns det mycket att välja på till bra priser. Det blir också inköpsreso­r till Holland för att köpa nytt i gammal stil. De importerar mycket från Kina och det blir billigare för oss att åka dit och slippa ytterligar­e en mellanhand.

JA, FÖR ÄVEN om butiken heter Antikladan är inte allt som säljs just antikt. På hyllorna, väggarna, golvet och i taket ryms möbler och prylar från en rad olika epoker, allt från 1700-tal till nutid. Även om en sådan här typ av affär inte är lika trendkänsl­ig som andra inrednings­butiker, märker han också av vad från förr som är inne för tillfället.

– Det är mycket teakmöbler och Stringhyll­or från 50–60-talen, ja det är mycket retro överlag. Annars är det många samlare som kommer hit letar efter ett speciellt porslin eller designkera­mik, säger Johan.

Något helt annat har Lena Jadermark i sin hand när hon hugger tag i Johan.

– Vad ska du ha för den här? undrar hon och visar upp ett stycke trä täljt som den berömda Strömkarle­n som finns vid fallen i Trollhätta­n, som saknar prislapp.

– Ja du, vi kan säga 50 kronor, säger Johan efter han har synat den.

– Då tar jag den, det är min pappa som har gjort den, säger Lena.

HENNES PAPPA HETTE Vendel Schärberg och han täljde mycket under sitt liv. Ofta var det just Strömkarle­n som växte fram under kniven.

– Han jobbade på Kraftverke­t och när folk skulle gå i pension fick han ofta tillverka sådana här. Jag har redan några stycken, flera mindre och en jättestor, men bara någon i den här storleken. Jag fick syn på den och tänkte pappa! Det är första gången som jag ser en som är till försäljnin­g, säger hon innan hon nöjt går vidare med det oväntade fyndet i korgen.

Även Johan Engberg är nöjd, men också lite paff, över sammanträf­fandet.

– Det är väldigt roligt när det blir så här lyckat. Eller när man har en kund som har letat efter något speciellt länge, då känns det väldigt kul om vi har det inne, säger han.

”Jag åker gärna till Skåne, där finns det mycket att välja på till bra priser. Det blir också inköpsreso­r till Holland för att köpa nytt i gammal stil.”

JOHAN ENGBERG

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? ANTIKHANDL­ARE. Johan Engberg har drivit sin butik i Lilla Edet i 20 år i år. ”Den stora tjusningen är att åka runt och köpa in saker”, säger han.
Bild: KRISTINA STULKEN ANTIKHANDL­ARE. Johan Engberg har drivit sin butik i Lilla Edet i 20 år i år. ”Den stora tjusningen är att åka runt och köpa in saker”, säger han.
 ??  ?? OVÄNTAT FYND. Lena Jadermark sprang på en figur som hennes pappa tillverkat, nämligen Strömkarle­n från Trollhätta­n i täljt format.
OVÄNTAT FYND. Lena Jadermark sprang på en figur som hennes pappa tillverkat, nämligen Strömkarle­n från Trollhätta­n i täljt format.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden