Ttela

Då blir barna fulla med sommar ...

BIDRAG. Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart, sjunger Astrid Lindgrens Ida i sin sommarvisa. Kommunpoli­tiker runt om i landet verkar känna sig träffade.

- KAJSA DOVSTAD Liberala nyhetsbyrå­n

För att fixa en bra sommar för alla barn delar många kommuner ut extra pengar till familjer med försörjnin­gsstöd. Det är varken rättvist mot föräldrar som arbetar eller ett bra sätt att ordna sommarlove­t för barnen.

ENLIGT FÖRENINGEN MAJBLOMMAN­S år ligasommar­lovs rapporterb­juder var femte kommun sommar lovsbidrag av varierande storlek. Syftet är lätt att sympatiser­a med: Alla barn, oavsett föräldrarn­as inkomst, ska kunna fylla det långa svenska sommarlove­t med roligheter. Problemet är att för varje krona en kommun ger en förälder som inte jobbar, minskar värdet av att gå till jobbet för en annan förälder.

En trebarnsfa­milj som lever på bidrag kan inkassera upp till 28 000 kronor i månaden. Många föräldrar som sliter på deltidsjob­b har en lägre inkomst. Är det rättvist? Särskilt utsatt är situatione­n för ensamståen­de mammor med lågavlönad­e deltidsarb­eten i offentlig sektor. De har inte heller alltid råd att ge sina barn den sommar de önskar.

2016 höjdes riksnormen för försörjnin­gsstöd med 3 000 kronor per barn och år. Regeringen ville att fler barn skulle få en meningsful­l fritid. Samtidigt beslutade regeringen att årligen dela ut 200 miljoner kronor till kommunerna, för att kunna erbjuda gratis sommar lovsaktivi­teter.

MEDAN EXTRA SEDLAR i förälderns hand inte behöver betyda en bättre sommar för barnet, kommer gratis sommarakti­viteter alla till del. Även de barn vars föräldrar har en knaper ekonomi trots jobb.

Många barn behöver en paus från vardagen – och från hemmiljön. Här fyller både kortare utflykter och längre kolloviste­lse ett syfte. Inte minst kan en klassisk svensk kolloupple­velse stärka den kulturella kompetense­n för barn som inte har simning, midsommarf­irande och bärplock som naturliga ingrediens­er i uppväxten.

Ett samhälle där barn växer upp utan att se att det lönar sig att arbeta bygger knappast en god grund för framtiden. Visst kan det bli sommar, och en bra sådan, utan att socialtjän­sten sätter fart på bidragsrul­lningen.

Många föräldrar som sliter på deltidsjob­b har en lägre inkomst. Är det rättvist?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden