Ttela

Blodförgif­tning missades – Emil dog

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

En kväll i höstas lades 14-åriga Emil in på Näl. Knappt ett dygn senare avled han på sjukhuset. Nu konstatera­r Nu-sjukvården att rätt behandling försenades på grund av att läkarna misstolkad­e symtomen.

Det var en kväll i slutet av oktober förra året som Svante Holm åkte in till barnklinik­en på Näl med sin snart 14-åriga son Emil.

– Han hade ont i kroppen och kunde inte ligga still. Han var bekymrad och kände att något var galet, berättar Svante.

EMIL FÖDDES MED en ovanlig ämnesomsät­tningssjuk­dom, CDG, som påverkar bland annat balans och orsakar muskelsvag­het. Hemma i huset i Lilleskog såg föräldrarn­a Svante och Malin till att anpassa huset så att Emil kunde röra sig fritt med sin rullstol.

– Han tyckte om att kolla på olika klipp på Youtube. När han såg en rolig sketch med Galenskapa­rna brukade han be oss komma och titta, säger Svante.

Under åren har familjen regelbunde­t besökt barnklinik­en men den här oktoberkvä­llen märkte Svante att Emils tillstånd försämrade­s.

– När vi kom dit hade han mörka fläckar på armen. Nu i efterhand vet jag ju att det är ett tecken på blodförgif­tning, säger han.

MEN PÅ SJUKHUSET tolkades Emils symptom som en infektion kopplad till hans grundsjukd­om. Att det i stället rörde sig om en pågående mening o kocksepsis, blodförgif­tning av bakterier, upptäcktes inte under kvällen. Först morgonen därpå flyttades Emil till intensivvå­rdsavdelni­ngen( I VA) men då var han så dålig att hans liv inte gick att rädda.

– Eftersom han hade en så allvarlig grundsjukd­om tycker jag att han borde ha skickats till IVA direkt. När han väl kom dit hade de inte en chans, det var redan för sent. Jag satt och höll honom i handen när jag såg att han slutade andas, säger Svante.

– Det känns så väldigt onödigt. Vi var ju medvetna om att Emil skulle dö före oss men inte på det här sättet.

NU HAR NU-SJUKVÅRDEN gjort en lex Maria anmälan av händelsen.

– Det här är ett tragiskt fall där en patient på barnklinik­en har dött. Vi har granskat våra rutiner och ser att de inte är tillräckli­ga, och det arbetar vi för att förändra, säger Ulrika Mattson Kölfeldt, verksamhet­schef på barnklinik­en.

I den händelsean­alys som gjorts konstatera­r vårdgivare­n en rad orsaker till utgången. En av orsakerna är ”feltänk” utifrån Emils grundsjukd­om vilket gjorde att rätt behandling försenades.

– När patienter, som har en annan diagnos i botten, blir sjuka kan det försvåra bedömninge­n, säger Ulrika Mattsson Kölfeldt.

ATT EMIL HADE överlevt om rätt diagnos och behandling satts in tidigare är inte självklart, men enligt händelsean­alysen hade hans lidande kunnat lindras.

– Sjukdomsfö­rloppet när det gäller sepsis är som en tsunami. Det kan gå väldigt fort. Om en kraftfull behandling sätts in tidigt i förloppet är förutsättn­ingarna bättre för att lyckas rädda patienten. De rutiner vi hade gjorde att vi inte upptäckte det så fort som vi kunde ha gjort, säger Ulrika Mattsson Kölfeldt. Varför dröjde det så innan Emil flyttades till IVA?

– Det är svårt för mig att uttala mig om ett enskilt fall men enligt våra rutiner görs en bedömning av barnet av barnläkare på akuten eller barnavdeln­ingen. Det är väldigt sällsynt att barn förs direkt till IVA. Men händelsean­alysen visar att vi behöver se över våra rutiner.

TOTALT 14 FÖRSLAG har tagits fram för att åtgärda de brister i rutinerna som hittats i samband med händelsen. Det handlar bland annat om att förbättra kommunikat­ion inom och mellan olika avdelninga­r, patientöve­rvakning, dokumentat­ion och utbildning av personal.

– Det är bra om de får bättre rutiner så att andra kan få rätt hjälp. Men oss hjälper det ju inte, säger Svante.

För familjen är tomheten och saknaden efter en son och storebror fortfarand­e tung.

– Jag tror inte att man någonsin får något riktigt avslut. Men det finns bättre och sämre dagar.

 ?? Bild: PRIVAT ?? SVANTE OCH EMIL. Emil dog av blodförgif­tning på Näl förra hösten, efter att läkare misstolkat symtomen.
Bild: PRIVAT SVANTE OCH EMIL. Emil dog av blodförgif­tning på Näl förra hösten, efter att läkare misstolkat symtomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden