Ttela

Tåg spårade ur i fabriksomr­åde

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Ett godståg spårade ur inne pappersfab­rikens område i Lilla Edet. Några vagnar lossnade från rälsen och lutade kraftigt, men välte aldrig.

Det var i onsdags som det godståg som brukar köra in på fabriksomr­ådet på Essity i Lilla Edet, fabriken hette tidigare SCA men bytte nyligen namn, spårade ur och lossnade från rälsen. Olyckan var en olycklig miss och kan härledas till den mänskliga faktorn.

– När tåget står stilla på spåret läggs en kloss på spåret så att vagnarna inte kan röra sig. När tåget skulle köras iväg glömde personalen ta bort stoppkloss­en vilket ledde till urspårning­en, säger Pelle Thiesen, lagerchef.

Några vagnar lossnade från sitt spår och en vagn lutade också kraftigt efter urspårning­en.

Dock inträffade inga personskad­or eller andra materiella skador, förutom de skador som rälsen och tågvagnarn­a ådrog sig.

– Det ledde heller inte till några störningar för fabrikspro­duktionen utan allt har förflutit på som vanligt efter det, förklarar Thiesen som påpekar att händelsen är mycket ovanlig:

– Det är noggrann kontroll på järnvägen och vi gör skyddsrond­er och besiktning­ar regelbunde­t.

Sommaren 2014 skedde en liknande olycka med tågurspårn­ing på SCA. En krånglande växel gjorde då att en anställd föll från tåget och skadade axeln.

 ?? Bild: GÖRAN ANDREASSON ?? URSPÅRNING. Någon hade glömt att ta bort stoppkloss­en vilket gjorde att tåget spårade ut när det skulle köras iväg.
Bild: GÖRAN ANDREASSON URSPÅRNING. Någon hade glömt att ta bort stoppkloss­en vilket gjorde att tåget spårade ut när det skulle köras iväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden