Ttela

Flypulse växer i rymdinkuba­torn

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

En studie av Karolinska Institutet har fått stor uppmärksam­het internatio­nellt. Forskninge­n bygger på Troll h ätt e företaget Flypulse drönare vilka skickas ut med hjärtstart­are som kan rädda liv.

Rymdinkuba­torn ESA BIC Sweden har antagit fyra nya bolag. Flypulse är ett av dem, de har ambitionen att hjälpa fler att överleva hjärtstopp och har redan uppmärksam­mats av vetenskapl­iga tidskrifte­n Jama och en hel rad utländska medier ibland annat USA, Frankrike, England, Ryssland, och Indien.

ETT SPECIELLT DRÖNARSYST­EM har utvecklats av Flypulse. De levererar hjärtstart­are till de drabbade och systemet brukas i samverkan med etablerade räddningss­ystem för att öka chanserna att överleva.

Flypulse är ett av fyra nya bolag som nyligen antagits till ESA BIC Sweden, som därmed har fjorton start-ups i inkubatorn.

– Det är ett stort lyft för oss. Vi kommer att få expertrådg­ivning och ett startkapit­al som gör att vi nu snabbare kan möta de behov som finns, säger Sebastian Wallman, en av grundarna av Flypulse.

De startups som antas till rymdinkuba­torn får en halv miljon kronor vardera till utveckling.

Bolagen får dessutom under upp till två års tid affärs- och teknikrådg­ivning via de industripa­rtners som ingår i ESA BIC Sweden.

– Efter TTELA:S artikel i november om vårt företag blev vi kontaktade av inkubatorn och nu har vi flyttat verksamhet­en dit. De har haft stor betydelse för oss, säger Sebastian Wallman.

SÅVÄL HAN SOM kollegan Jan Björn kommer från och med augusti att båda att arbeta heltid för Flypulse.

– Jag har varit tjänstledi­g under våren men har sagt upp mig. Detta är en stor chans som jag inte vill missa, säger Sebastian Wallman.

Han hoppas nu att de ska få nya tillstånd och göra en klinisk studie ihop med någon region, där drönaren flyger tillsamman­s med ett ambulansla­rm.

– VI HOPPAS det blir i Västra Götalands regionen men vi pratar med fler regioner. Då det handlar om att rädda liv så vore det bra att kunna testa här med öarna vid kusten och glesbygd i Dalsland

En viktig del av studien som utfördes i oktober 2016 är att Flypulse var första drönaroper­atör som fått tillstånd av Transports­tyrelsen att flyga utom synhåll och därmed kunnat påvisa att drönare har stor potential att rädda liv.

Karolinska Institutet gjorde studien i Norrtälje, där de testade att leverera hjärtstart­are med hjälp av de specialbyg­gda drönarna. Studien visade att drönare kan skynda på tillgången till hjärtstart­are rejält.

– Vi har inte bara drönaren utan det handlar om hela kedjan att koppla ihop den med larmcentra­len, säger Sebastian Wallman.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTVECKLAR. Sebastian Wallman har sedan lång tid tillbaka haft ett intresse av drönare.
Bild: STEFAN BENNHAGE UTVECKLAR. Sebastian Wallman har sedan lång tid tillbaka haft ett intresse av drönare.
 ?? Bild: FLYPULSE ?? STUDIE. En studie ihop med Karolinska institutet visar att drönaren är mycket snabbare att nå ut med hjärtstart­are, vilket kan rädda liv.
Bild: FLYPULSE STUDIE. En studie ihop med Karolinska institutet visar att drönaren är mycket snabbare att nå ut med hjärtstart­are, vilket kan rädda liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden