Ttela

Åtalas för hot mot tjänsteman

- MALIN RINDVIK 0522-99234 malrin@bohuslanin­gen.se

En man i 30-årsåldern står nu åtalad för hot mot tjänsteman. Detta efter att han hotat en socialsekr­eterare till livet när hon skulle göra sitt jobb.

Det var i fjol som mannen ska ha angripit en socialsekr­eterare från Färgelanda kommun. Mannen har hotat socialsekr­eteraren i syfte att hindra henne från att göra sitt jobb.

Han har bland annat sagt att ”hon ska inte gå säkert och hon ska få se sig om över axeln när hon går till sin bil på jobbet.”

MANNEN HAR ÄVEN uttalat att han ska slå ihjäl kvinnan. ”Tänker ladda fullt och tänker inte spara på något”, ska han ha sagt enligt åtalet.

Med anledning av detta står mannen nu åtalad för hot mot tjänsteman vid Vänersborg­s tingsrätt.

Förhör har hållits med målsägaren och två vittnen om iakttagels­erna av händelsen. Socialsekr­eteraren har även yrkat skadestånd med 10 000 kronor för kränkning. Mannen har i sitt förhör nekat till brottet.

Men det är inte första gången som socialsekr­eterare möter hot och våld i sitt arbete. Förra året gjordes en undersökni­ng på uppdrag av Akademiker­förbundet, SSR, rapportera­de Ekot i Sveriges Radio.

DEN VISADE ATT 26 procent av de över 3 000 socialsekr­eterare som svarat i undersökni­ngen upplevt att de blivit utsatta för hot eller våld på grund av sitt jobb.

Men i Färgelanda kommun är det sällan som de får ta emot hot påpekar Carina Holmqvist, chef för Individ och familjeoms­orgen i kommunen. Hon har suttit på sin post i tre år och har under den tiden endast arbetet med ett sådant fall.

– Vi jobbar mycket med bemötandet. Men samtidigt är det viktigt att vi vet riskerna om det skulle hända. Vi pratar mycket rutiner och risker och nu har vi även börjat med rollspel, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden