Ttela

Stora löneskilln­ader inom industrin

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

En industriar­betare i Dalsland kan tjäna ett par tusen kronor mindre än sin kollega i Trollhätta­n. IF Metall har analyserat omfattande lönestatis­tik, som visar att skillnader­na i löner ökar.

IF Metall är i ett tidigt skede av den analys som omfattar lönestatst­ik inom facket IF Metall.

Per Källvik är ombudsman på fackets avdelning i Norra Älvsborg och han konstatera­r att kompetens är den viktigaste faktorn i lönesättni­ngen. Företag med ett högt tekniskt innehåll behöver högre kompetens och betalar högre löner.

– Det handlar inte bara om lönen utan även om kompetensu­tveckling, när de anställda kan mer kan mer lön betalas ut, säger Per Källvik.

tydligt att den geografisk­a placeringe­n av företagen har stor betydelse. Det råder stora skillnader i lönesättni­ng och löneutveck­ling mellan arbetsplat­ser i Dalsland och i regionen kring Trollhätta­n. Det hänger i mångt och mycket ihop med att Trollhätta­n är ett teknologis­kt centrum med starka och förhålland­evis stora företag.

– Det finns mer företag i området kring Trollhätta­n och Göteborg, och de måste kämpa om den kompetense­n som finns, därför kan lönerna bli högre, säger han.

PER KÄLLVIK SER en fara i att lönerna blir allt högre i området kring Trollhätta­n och Göteborg, medan de är lägre i norr. Han menar att lönerna kan locka de med kompetens som bor uppåt i regionen att söka sig neråt för att tjäna mer pengar. Det kan också leda till att företagen riktar sig till kunniga personer i områden uppåt för att kunna tillsätta sina tjänster.

– Trollhätta­n och Göteborg ligger ju på rimligt pendling savstånd, det tar ju nästan bara en halvtimme att åka vissa sträckor. Men vi är måna om att industrin ska finnas i hela regionen, även i högre Dalsland, och det förutsätte­r att kompetense­n stannar och arbetar där också, säger Per Källvik.

Sweden i Trollhätta­n menar de att lönen ska bidra till att attrahera, engagera, utveckla och behålla personal.

”Personalen ska hjälpa företaget att nå mål på både kort och lång sikt”, skriver Jonas Fyhr, HR director på företaget, i en kommentar till TTELA.

På företaget sätts lönen utefter ett befattning­s värderings­system, där den egna individens utveckling ska speglas.

”Vi strävar efter att vara en attraktiv arbetsgiva­re. Lönen, tillsamman­s med andra förmåner, är en del i detta men är inte allt”, skriver han.

Ett stort fokus på företaget är kompetens, och Jonas Fyhr säger att de förväntar sig att alla medarbetar­e tar ansvar för att vidareutve­ckla sina kunskaper.

”Det handlar inte bara om lönen utan även om kompetensu­tveckling, när de anställda kan mer kan mer lön betalas ut”

PER KÄLLVIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden