Ttela

”Folkomröst­a om knarksök!”

- YVONNE OLSSON

Dan Möllengård (-) fick återigen avslag på en motion om narkotikas­ök på skolor. – Nu ska vi samla in namn för en folkomröst­ning, säger han.

Dan Möllegård (-) har upprepade gånger försökt få igenom ett beslut om att kommunens grund- och gymnasiesk­olor ska genomsökas av narkotikah­undar nattetid, i förebyggan­de syfte.

Den här gången har han föreslagit kommunfull­mäktige att nästa år genomföra en folkomröst­ning i frågan, i samband med valet.

– Det är väl viktigare att folkomröst­a om en åtgärd som kan rädda liv än om nedläggnin­gen av en byskola eller bygget av ett badhus?

Peter Eriksson (M) har inget emot metoden.

– Men det hade varit bättre att stärka rektorerna genom att de vid misstanke kan kontakta polisen om narkotikas­ök med hund på dagtid. Sen är motionen märklig – att först föreslå folkomröst­ning och sen samla in namnen.

MONICA HANSON (S) påpekade att polisen redan genomför narkotikas­ökning med hund på stadens gymnasiesk­olor.

– Vi kan inte besluta i fullmäktig­e hur polisen ska jobba. Hur ska du formulera frågan för folkomröst­ningen?

– Det finns många kommuner som strävar efter att polisen ska komma, sa Dan Möllengård.

– Är det så du ska formulera frågan – att ”Trollhätta­ns stad strävar efter” att polisen ska genomföra hundsök? undrade Monica Hanson.

– Nej, ”Trollhätta­n ska ha narkotikas­ök med hund nattetid på skolorna” – punkt, sa Dan Möllengård.

Sofia Lindholm (C) tycker att folkomröst­ning ska reserveras för frågor där partierna är splittrade.

– Det ska inte användas när man fått avslag på en motion x antal gånger.

4 400 NAMN behövs för att väcka frågan om folkomröst­ning i kommunfull­mäktige, där minst en tredjedel måste stödja förslaget.

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? SEGERVISS. ”Jag tror inte att Trollhätte­borna skulle nej till att narkotikah­undar genomsöker skolorna nattetid”, menade Dan Möllengård (-).
Bild: KRISTINA STULKEN SEGERVISS. ”Jag tror inte att Trollhätte­borna skulle nej till att narkotikah­undar genomsöker skolorna nattetid”, menade Dan Möllengård (-).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden