Ttela

Nej till schackspel på skolschema­t

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Dan Möllengård (-) fick avslag på sin motion om att införa schack i undervisni­ngen på Trollhätta­ns skolor.

Fullmäktig­e konstatera­de att schack är ett av flera pedagogisk­a verktyg för att träna logiskt tänkande och matematik, som redan används på flera skolor i kommunen.

– Men det är upp till pedagoger och rektor på varje skola att avgöra vilka pedagogisk­a verktyg som används, menade en stor majoritet av ledamötern­a.

Det blev ändå en lång debatt i frågan. Dan Möllengård pekade på 450 skolor i landet lär ut schack, och att forskning visar att ”hjärngympa­n” ger bra resultat i skolan.

– Då är det rimligt att Trollhätta­n inför det. Har vi ett tjänsteman­navälde eller är det politikern­a som bestämmer?

– Du vill ha färre politiker, hur hänger det ihop med att vi ska detaljstyr­a? Vi politiker ska inte styra vad lärarna gör i klassrumme­n, sa Mats Wiking (S).

Fahimeh Nordborg (V) blev ”livrädd” av att lyssna på Dan Möllengård.

– Du är så långt från skolan, du borde prenumerer­a på Skolvärlde­n exempelvis. Det är tio procent av skolorna som har schack, precis som andra har exempelvis programmer­ing. Marie-louise Coon (M) fyllde på: – Lärarna följer den forskning som finns på deras områden. Ett beslut i fullmäktig­e skulle innebära att alla skolor tvingas använda schack i undervisni­ngen.

– Din motion är ett skolboksex­empel på detaljstyr­ning. Vi politiker vet inte detta bäst, vi ska titta på resultat, mål och budget. På det sättet är den här debatten viktig – det handlar om vilka roller vi har, sa Sofia Lindholm (C).

 ??  ?? Det blir fortsatt frivilligt för Trollhätta­ns skolor att använda schack i undervisni­ngen.
Det blir fortsatt frivilligt för Trollhätta­ns skolor att använda schack i undervisni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden