Ttela

Skolfrukos­ten blir frivillig

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Det blir inte skolfrukos­t på alla skolor i Trollhätta­n, skolorna får välja själva. – Vi har lyssnat på fackens oro och vänt på kuttingen, säger utbildning­snämndens ordförande Mats Wiking (S).

Förra året beslutade fullmäktig­e att alla kommunala grundskolo­r ska servera gratis frukost, efter en motion från Fahimeh Nordborg (V). I höstas gjordes ett test på fyra skolor. Intresset var inte jättestort; under månaden åt i snitt 43 elever per dag skolfrukos­t.

Redan då var facken kritiska. ”Man har inte ens räknat på personalko­stnaderna, bara vad smörgåsen kostar”, sa Lärarförbu­ndets ordförande Jenny Andersson. Det har visat sig att den miljon per år som majoritete­n (V, MP och S) anslagit bara räcker till just smörgås och mjölk för tjugo procent av eleverna – inte till personal och andra kostnader. Nya beräkninga­r visar en personalko­stnad runt två miljoner per år.

FACKEN HAR LYFT fram flera andra problem, som säkerheten kring allergier.

– Nu får skolorna själva välja om de vill göra detta, och då kan de söka stimulansb­idrag, säger Mats Wiking.

På Lärarförbu­ndet är glädjen stor över beslutet.

– Vi är jättenöjda, i sista stund har politikern­a lyssnat på profession­en. Trollhätta­n har en knapp elevpeng och då är det ännu viktigare att pengarna används till vårt kärnuppdra­g – undervisni­ngen, säger Jenny Andersson.

Eleverna behöver förstås mat och sömn för att kunna tillgodogö­ra sig undervisni­ngen.

– Men det är föräldrarn­as uppdrag.

EXAKT SAMMA ÅSIKTER har opposition­en, och de partier som var närvarande (M och C) yrkade återigen att gratis skolfrukos­t inte ska införas alls.

– Dessutom har det visat sig vara stora kostnader. Om en skola vill erbjuda frukost måste rektor ta pengar från annat – jag har svårt att tro att intresset blir så stort, säger Remigiusz Bielinski (M), andre vice ordförande i nämnden.

Majoritete­n tycker fortfarand­e att skolfrukos­t är en bra åtgärd för att förbättra elevernas skolresult­at, och pekar på verklighet­en – att alla föräldrar inte ser till att barnen har frukost i magen när de går till skolan.

– Vi vill hjälpa barn där föräldraan­svaret brister och barn som av andra anledninga­r inte kan äta frukost hemma. Nu ska det bli spännande att se hur många skolor som nappar, säger Mats Wiking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden