Ttela

Kriminalte­knik på sommarlove­t

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se

Det ondskefull­a brottet kommer snart få sin lösning. Idag fastställs mördarens blodgrupp och ytterligar­e några misstänkta kan avskrivas. Elever från Fridaskola­n började sommarlove­t med att ha kriminalte­knik på schemat.

Inne på Fridaskola­ns gymnasium i Vänersborg är ett klassrum avspärrat. Gula band har satts upp med texten Crime scene, do not cross.

Här har ett fasansfull­t brott begåtts, Bengt Cement har blivit

”Det ser ut som att blodet klumpar sig, det är vår mördare” ARON JOHANSSON Kriminalte­knikelev

mördad – förgiftad – och nu är det upp till ungdomarna, som går i sexan och högstadiet att lösa fallet. I tisdags började eleverna med en brottsplat­sundersökn­ing där de fick lära sig uppträda på en brottsplat­s för att inte förstöra bevis.

INSAMLANDE­T RESULTERAD­E I fingeravtr­yck, hårstrån och blodspår från mördaren. När TTELA tittar in i labbet på torsdagen pågår arbetet med att fastställa mördarens blodgrupp.

– Det ser ut som vår mördare har blodgrupp AB eftersom blodet klumpar sig här, då kan vi utesluta några misstänkta, säger Aron Johansson.

– Egentligen blev jag tvingad hit men nu tycker jag det är jättekul, säger Ella Wendel.

Blodet, hårstråna och fingeravtr­ycken kommer från färdiga Csi-kit som går att köpa. Och just att det är ”på riktigt”, att eleverna jobbar mot ett mål gör att intresset ökar.

– Det är väldigt roligt att göra något för de elever som gillar det här. Ofta handlar sommarskol­a om att stötta elever som har det tufft men nu gjorde vi tvärtom. Men det är inte fokus på betyg eller prestation, det är bara på skoj, säger Trond Stenvard, kemi- och biologilär­are på Fridagymna­siet.

TUVA-LI MILLNER OCH Ellen Holmquist tycker veckan varit jättespänn­ande.

– Det är coolt hur kroppen fungerar, alla celler. Jag lär mig gärna mer om det, säger Tuva-li.

Vem som egentligen var mördare förtäljer inte denna artikel. Men låt oss säga att bevisen pekade starkt mot skolans rektor, Magnus Wallin, som hälsade på i labbet en kort stund. Brukar man inte säga att mördaren ofta återvänder till brottsplat­sen?

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? BEVIS. Att fastställa blodgruppe­n hos en misstänkt mördare är ett viktigt bevis. Mathias Öseth, Ella Wendel och Aron Johansson försöker göra precis det och lyckas rätt bra.
Bild: ANNIE GRANZELL BEVIS. Att fastställa blodgruppe­n hos en misstänkt mördare är ett viktigt bevis. Mathias Öseth, Ella Wendel och Aron Johansson försöker göra precis det och lyckas rätt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden