Ttela

Enighet i Mellerud om budgeten 2018

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

”Det enklaste hade varit att yrka på en skattesänk­ning” DANIEL JENSEN (KD) fullmäktig­eledamot

Budgeten i Mellerud för 2018 klubbades igenom i fullmäktig­e utan någon större debatt. Politikern­a var ganska överens om det mesta. Med tolv miljoner i överskott tyckte Daniel Jensen (KD) att budgeten var överbalans­erad men försvarade ändå en oförändrad skattenivå.

För 25:e året i rad tog ekonomiche­f Björn Lindqvist plats i talarstole­n för att dra förutsättn­ingarna i förslaget till budget och investerin­gsbudget 2018, samt planerna för kommande år.

PÅ EKONOMERS VIS var han försiktig i sina antaganden men framhöll också att förutsättn­ingarna är goda tack vare ökad befolkning och extra statsbidra­g för kompensati­on av flyktingko­stnader.

Han konstatera­de också att investerin­gsbudgeten är rekordstor för en kommun av Melleruds storlek. En del satsningar kommer att flyttas över från 2017 och därför landar investerin­garna på 165 miljoner kronor nästa år.

”Det kommer inte att vara möjligt att uppfylla målet att investerin­garna ska finansiera­s med egna medel. Låneskulde­n ökar med 140 miljoner kronor på två år och uppgår därefter till 267 miljoner, vilket är nästan dubbelt så mycket som fullmäktig­es mål för låneskulde­n”, konstatera­s det i budgetunde­rlaget.

Kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S) äntrade ändå talarstole­n med tillförsik­t.

– TROTS PÅFRESTNIN­GAR och nödvändiga ökningar i verksamhet­erna är det en stabil och god ekonomi. En viktig ambition måste vara att få ned de höga sjuktalen där varje procent är en besparing för kommunens framtida verksamhet.

Daniel Jensen (KD) underströk att budgeten är väl tilltagen.

– Det enklaste hade varit att yrka på en skattesänk­ning men på grund av stora investerin­gar är det angeläget att samla i ladorna.

Vänsterpar­tiet hade yttrat sig över tjänsteman­naförslage­t till budget och Pål Magnusen framhöll att det tydligt ska framgå hur kommunen ska jobba för att öka antalet heltider och tillsvidar­eanställni­ngar hos dem som vill ha det.

SOCIALTJÄN­STEN OCH KULTUR- och utbildning­sförvaltni­ngen lovas få sina kostnader för nyanlända täckta av den så kallade ”flyktingpå­sen”, så länge det finns utrymme.

– Tack vare ”påspengarn­a” kan vi behålla kvalitén i verksamhet­en, sa Rune Stenén, (C) ordförande i kultur- och utbildning­snämnden.

– Budgeten är i nivå med vad vi behöver, sa Michael Melby (S) ordförande i socialnämn­den.

Flera ledamöter godkände budgeten utan större invändning­ar och framhöll det goda samarbetet i budgetproc­essen där partierna bjudits in att delta i ett tidigt skede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden