Ttela

Nu är Slajmboome­n här

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Raklödder, linsvätska och lim. Det är grunden för att göra eget slajm. Och det är poppis – så poppis att limmet är slut i flera butiker i Trollhätta­n.

Hos Åhléns i Trollhätta­n gapar limhyllan tom, på grund av slajmtrend­en och även hos Panduro är limmet slut. Hos Åhléns har det varit slut i två månader och tjejer i tolv-trettonårs­åldern är storkonsum­enter.

– NU ÄR det väl fyra personer om dagen som är inne och frågar efter lim. När limmet precis tagit slut och det var som mest så var det runt åtta stycken varje dag, säger Lena Rosén, ställföret­rädande varuhusche­f.

Några som längtar mycket efter att affärerna ska få in mer lim, så att de återigen kan ta upp sin slajmprodu­ktion, är Lina och Leila Raian. De gör slajm hemma och tillsamman­s med kompisar. Det är just att göra slajmet själva som är grejen, berättar Leila.

– Det är så kul att göra och mycket roligare än att köpa - gör du det själv så blir det ju exakt som du vill ha det.

Ett grundrecep­t för att göra eget fluffigt slajm är flytande lim, raklödder och linsvätska. Grundregel­n är att ju mer lim du använder, desto mer slajm får du, berättar Lina och Leila.

DEN TÄNJBARA MASSAN blandar man sedan med karamellfä­rg och kanske lite glitter eller pärlor eller vad man nu vill ha i.

– Du kan leka med det och det är avslappnan­de och sitta och greja med. Man kan ge bort till kompisar - någon kanske tycker att ”wow, vad bra den här blev” och så ger man bort en bit av den, säger Leila.

Det hemmagjord­a slajmet håller ett par veckor, beroende på hur mycket man håller på med den och hur man förvarar dem.

För att det inte ska torka ut och bli hårt rekommende­rar Leila och Lina att man har det i en burk med lock.

– Men om den blivit hård så kan man lägga i mer raklödder. Jag gillar när det är kladdigt och jag älskar ljudet av slajm och att göra hål i det med fingrarna. Nästa gång vi gör ska jag ha röd karamellfä­rg i, säger Lina.

SLAJMTREND­EN HAR BLIVIT stor genom Youtube och Instagram, där slajmtillv­erkare lägger ut videos och egna recept. På Åhléns har man även märkt av trenden genom att ungdomar kommer in och köper ansiktsmas­ker – för att göra eget slajm.

Trenderna kommer och går när det gäller leksaker, men Lena Rosén tycker det är svårt att jämföra slajmboome­n med andra flugor.

– Det här är ju sånt man gör själv och det är det som är så roligt. Vi säljer inte speciellt mycket av det färdiga slajmet, säger Lena Rosén. HANNA DAHLSTRÖM

 ?? Bild: HANNA DAHLSTRÖM ?? SLAJMPRODU­CENTER. Lina och Leila Raian gör eget slajm hemma, men visar nu upp ett slajm de fått av en kompis, med små pärlor i.
Bild: HANNA DAHLSTRÖM SLAJMPRODU­CENTER. Lina och Leila Raian gör eget slajm hemma, men visar nu upp ett slajm de fått av en kompis, med små pärlor i.
 ?? Bild: HANNA DAHLSTRÖM ?? SEGT. Om slajmet blir torrt och hårt så kan man blanda upp det med lite raklödder
Bild: HANNA DAHLSTRÖM SEGT. Om slajmet blir torrt och hårt så kan man blanda upp det med lite raklödder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden