Ttela

Sjukvården vill granska fallet med Linnea

- ELISABET HVITTFELDT

Nu-sjukvården bör granska sitt omhänderta­gande av Linnea, anser chefläkare­n Magnus Söderbergh.

– Först och främst beklagar jag att Linnea drabbats så som hon gjort och att det gick så lång tid innan hon fick den hjälp hon behövde. Varför det blev så kan jag inte uttala mig om, men det är något som jag tycker Nu-sjukvården bör undersöka, säger han.

En sådan utredning kan starta, fortsätter han, genom att anhöriga kontaktar någon av Nu-sjukvården­s patientväg­ledare eller att de anmäler fallet till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.

– Då får vi en möjlighet att utreda vad som hänt och vad vi kan lära oss av det. Det är även i samband med en sådan utredning vi kan ta ställning till om vi själva ska göra en anmälan eller inte.

Är sjukvården dålig på att förstå och bemöta äldre patienter?

– Jag kan inte säga att sjukvården generellt är dålig på det, men det innebär inte att det inte kan ha varit så i det här fallet och då är det värdefullt för oss att få veta det.

Vad säger du om att akutperson­alen uppmanade Linnea att vända sig till jourcentra­len i Trollhätta­n för att kanske komma in snabbare?

– Det låter lite märkligt att det skulle gå fortare att komma in om man först går till jourcentra­len. Det ska naturligtv­is utgå från medicinska bedömninga­r.

AMBULANSEN INGÅR SOM en del i Nu-sjukvården. Verksamhet­schefen Björn Kalin tycker precis som Magnus Söderbergh att Linnea och hennes anhöriga bör kontakta patientväg­ledare eller IVO – eller patientnäm­nden.

Bohuslänin­gen har också pratat med Monica Radeberg, chefläkare för Närhälsan, där de offentligt drivna vårdcentra­lerna ingår.

– Det är djupt beklagligt att man som patient och anhörig har den här upplevelse­n. Vad som hänt i det enskilda fallet är omöjligt att säga i dagsläget, men vi kommer att registrera det som en avvikelse och ta kontakt med patient och anhöriga och gå igenom vad som hänt, säger hon.

MONICA RADEBERG SÄGER att sjukvården har mycket kunskap om äldre, men att det självklart finns mer att lära.

– Det är väldigt komplext när man blir äldre och behöver vård. Överlag är det jättevikti­gt att inkludera patienten och eller anhöriga i det man kommer överens om så att man försäkrar sig om att patienten förstår vad man planerar. Är sjukvården bra på att lyssna på patienten?

– Samtalet är det viktiga, vi får ju lära oss samtalsmet­odik. Vi beklagar verkligen om patienten i det här fallet inte känt sig lyssnad på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden