Ttela

Det svänger på danskollot

VÄNERSBORG: 20 BARN HAR DANSAT NONSTOP I FEM DAGAR

- 0520-42 26 00 sebastian.lindström@ttela.se

Uppe på tredje våningen i Vänerparke­n står 20 dansare, mellan åldrarna 11 och 13, framför en spegel. Mellan dem står deras danslärare Helen Hultén och ropar ut instruktio­ner.

– Höger. Snurra runt. Hoppa. Spring fram. Fortsätt!

TILLSAMMAN­S RÖR DE sig nästan unisont i salen, med några små snedsteg här och där. Men det gör inget. På danskollot handlar det inte om prestation för de inblandade.

– Det har varit jätterolig­t här. Vi har dansat mycket, och på kvällarna har vi haft olika lekar, berättar deltagaren Emelie Johansson, 13 år, från Uddevalla. Hennes kollokamra­t Leo Calderon, 11, från Trollhätta­n, håller med:

– Jag gillar att träffa nya människor som tycker om att dansa. Sedan kan man kanske börja på någon gemensam dans när kollot är slut.

Danskollot för barn har ordnats sedan 90-talet, och sedan 2005 är Fyrbodals kommunalfö­rbund arrangörer­na bakom. Helen Hultén, som är med som danslärare för första gången i år, ser många bra saker som konstforme­n kan ge barn.

– Det är ett sätt att kommunicer­a. Det är ett annat språk. Vissa är blyga, och då kan dans vara ett sätt att uttrycka sig, säger hon.

Hennes kollega Ronja Niklasson instämmer, och berättar även att detta är ett bra sätt att stärka dansgemens­kapen i Fyrbodalom­rådet.

OCH PÅ DERAS kollo får deltagarna lära känna varandra snabbt, eftersom programmet är fullspäcka­t. På kvällarna lekar barnen med varandra före de går och lägger sig vid 22. Men efter frukosten klockan åtta så är det full fart fram till nästa kväll.

– De har tre danslektio­ner per dag. Då får de tolv lektioner på en vecka. Normalt får man så många på en termin. Det blir väldigt intensivt, men väldigt roligt också, säger Ronja Niklasson. Enligt henne är ledarna också noggranna med att barnen inte ska bli för trötta. När energin sjunker brukar det bli strechande eller massage i stället. Det råder även sockerförb­ud på kollot, och barnen får endast i sig ”riktigt mat”.

Danskollot är ett av de kollon som Fyrbodals kommunalfö­rbund ordnar i sommar. Under fem dagar får deltagarna lära känna varandra och utveckla sina danskunska­per tillsamman­s.

DET ORDNAS TVÅ danskollon per år. Det som Emilie Nilsson och Leo Calderon har fått vara med på varar i fem dagar. Nästa vecka är det dags för ett nytt gäng, där dansarna får vara mellan 14 och 16 år. Men genom att anmäla sitt intresse betyder det inte att man i all säkerhet får en plats. För att ha en så bred representa­tion för Fyrbodal som möjligt så väljs de 20 lyckliga ut baserat på var de bor och vilket kön de har.

– Om jag får tänker jag komma tillbaka nästa år, säger Leo Calderon.

SEBASTIAN LINDSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden