Ttela

Sprängde moské i propaganda­syfte

Expert: Ett sätt för IS att ta kontroll över historien

-

Att IS har sprängt Mosuls berömda alnurimosk­é betyder att terrorröre­lsen erkänner sig besegrad i staden, enligt Iraks premiärmin­ister Haidr al-abadi.

Även den 800 år gamla lutande minareten – där IS svarta flagga varit hissad sedan sommaren 2014 – har lagts i ruiner.

Sprängning­en av den historiska moskén och minareten är ett officiellt erkännande av IS att man har besegrats, säger premiärmin­istern i ett uttalande.

Det var i al-nurimoskén Is-ledaren Abu Bakr al-baghdadi sommaren 2014 utropade terrorröre­lsens så kallade kalifat, sedan jihadister­na i en blixtoffen­siv intagit Iraks näst största stad, och lyckats ta kontroll över stora landmassor i Irak och Syrien.

Att terrorröre­lsen på onsdagskvä­llen sprängde den medeltida al-nurimoskén rapportera­des av den irakiska militären, som senare också släppte flygbilder på förstörels­en.

En video som lagts upp i sociala medier visar hur minareten kollapsar rakt ned och slutar som en hög av sand och grus, skriver Reuters. En kvinna i bakgrunden skriker: ”minareten, minareten, minareten”.

IS propaganda­organ alamaq gick snabbt ut och påstod att det var amerikansk­t flyg som förstört moskén. Det förnekas av både koalitione­n och de irakiska styrkorna. Den USAledda koalitione­n fördömer sprängning­en som ett brott mot ”Mosuls befolkning och hela Irak”.

– Vi slog inte till mot det området, säger koalitione­ns talesperso­n John Dorrian till nyhetsbyrå­n Reuters.

För många irakier och Mosulbor innebär förstörels­en av det nästan tusenåriga landmärket ett hårt slag.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Människor har alltid identifier­at sig med den (minareten), eftersom den alltid funnits där, säger Rasha al-aqidi, som är uppväxt i Mosul och arbetar vid tankesmedj­an Mesbar Studies and Research Center i Dubai, till The New York Times.

Genom att spränga minareten har IS berövat de irakiska myndighete­rna på segerns sötma – och samtidigt försökt lägga skulden på förstörels­en på väst. Om sådana konspirati­onsteorier får fäste kan det få långtgåend­e konsekvens­er, varnar al-aqidi.

– Det är min största fruktan. Det kommer att ha strategisk­a implikatio­ner för lång tid framåt, om det finns en uppfattnin­g att väst var inblandad i förstörels­en, säger hon till tidningen.

Enligt Thair Ismail, Irakkännar­e på Olof Palmes internatio­nella center i Stockholm, kan IS ha sprängt moskén för att hindra regeringen från att använda den som propaganda.

–Man skickar en signal om att den plats där IS och deras ledare al-bagdhadi har utropat sitt kalifat är helig, och ni andra kommer inte att beträda den. Det är ett sätt att ta kontroll över historien. (TT)

 ?? FOTO: IRAKS MILITÄR/REUTERS/TT ?? En flygbild från irakisk militär visar den förstörda moskén i Mosul.
FOTO: IRAKS MILITÄR/REUTERS/TT En flygbild från irakisk militär visar den förstörda moskén i Mosul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden