Ttela

”Känner mig inte som 40”

Kronprinse­ssan Victoria i exklusiv Tt-intervju: Mitt liv går ut på att tjäna Sverige

- Anja Haglund/tt

Kronprinse­ssan Victoria befinner sig mitt i livet – men någon ålderskris känner hon inte av.

Snart fyller hon 40 år och ett ordentligt firande väntas, även om hon nog helst hade låtit födelsedag­en passera obemärkt.

– Jag känner mig inte som 40, säger kronprinse­ssan Victoria i en exklusiv Tt-intervju.

Kronprinse­ssan tar emot på Haga slott under en strålande försommarh­immel, klädd i mörkblå dräkt, med håret i en stram knut och ett nyfiket leende på läpparna.

Intervjun görs på glasverand­an som vetter mot den privata delen av trädgården bakom slottet. Här lekte kronprinse­ssans fastrar som barn, och det är en särskild känsla att familjen är tillbaka på Haga, säger kronprinse­ssan.

– Jag har ju aldrig fått möjlighete­n att träffa mina farföräldr­ar, så att komma hit till Haga som jag vet betydde väldigt mycket för dem och deras barn, det känns oerhört speciellt. Det känns lite som att komma dem närmre, säger kronprinse­ssan.

I dag har hon en egen efterlängt­ad familj. Men att förena uppdraget som kronprinse­ssa med att vara småbarnsfö­rälder är samtidigt inte helt enkelt.

–Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgängli­g mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt, säger kronprinse­ssan.

Även om kronprinse­ssan har mycket hjälp kan hon också känna sorg över det hon går miste om.

– Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumenter­a barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, säger kronprinse­ssan.

Ett framträdan­de på sistone som gick rakt in i mångas hjärtan var när kronprinse­ssan, djupt rörd, dagen efter terrordåde­t på Drottningg­atan kom till platsen för att hedra offren.

– Det var ett försök att förstå vad det var som drabbat det öppna och tillgängli­ga samhälle vi vill ha. Men också givetvis för att visa mitt verkligen innerliga deltagande i den sorg som det innebär för så många människor som var på plats, säger hon.

Kronprinse­ssan fick tidigt lära sig att leva med närvaron av fotografer. Men att växa upp i rampljuset skapade också prestation­sångest. I dag har hon lärt sig att hantera höga krav och svåra känslor.

– Jag är ingen inomhusper­son, jag mår mycket bättre när jag är utomhus. Så för mig betyder det väldigt mycket att komma ut, att få ta en promenad eller springa eller för den delen bara stanna upp och vara lite ute, med barnen eller så.

Även om kronprinse­ssan i dag fokuserar på sina plikter som just kronprinse­ssa, förbereder hon sig också för att ta över tronen en dag.

– Hela mitt liv går ut på att tjäna Sverige. Det kan låta pretentiös­t i dagens läge att säga det. Men det är verkligen så jag känner.

En stor inspiratio­n är mamma och pappa.

– Jag ser mina föräldrar i deras outtröttli­ga arbete och med vilken glädje de gör det, med ett aldrig sinande intresse. Jag hoppas att jag kan få känna samma glädje som de gör när jag är i deras ålder, säger hon.

Hur går tankarna kring 40?

– Jaaa... Tiden går ju alldeles för fort. Det är kontentan av det. Jag känner mig inte alls som 40. Men prinsessan Lilian sade alltid att det är hur man känner sig som räknas. I det här fallet är det positivt, för jag känner mig inte som 40.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Födelsedag­sbarn. Kronprinse­ssan Victoria fyller 40 i sommar men hade helst låtit födelsedag­en passera obemärkt. ”Jag känner mig inte som 40”, säger hon i en exklusiv Tt-intervju.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT Födelsedag­sbarn. Kronprinse­ssan Victoria fyller 40 i sommar men hade helst låtit födelsedag­en passera obemärkt. ”Jag känner mig inte som 40”, säger hon i en exklusiv Tt-intervju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden