Ttela

Kina uppmanas pressa Nordkorea hårdare

-

USA uppmanar Kina att sätta mer diplomatis­k och ekonomisk press på Nordkorea för att tvinga Pyongyang att överge sitt kärnvapenp­rogram.

USA:S utrikesmin­ister Rex Tillersons uttalande kommer sedan han och försvarsmi­nister Jim Mattis träffat kinesiska företrädar­e på besök i Washington, och dagen efter det att president Donald Trump twittrat att han uppskattar president Xi Jinpings försök med Nordkorea men att ”det inte har hjälpt”.

Onsdagens möte skedde också i skuggan av den amerikansk­e studenten Otto Warmbiers död, efter 18 månader i nordkorean­sk fångenskap.

Tillerson säger att Kina har ”diplomatis­kt ansvar att sätta mycket större ekonomisk och diplomatis­k press på regi- men om landet vill undvika en ytterligar­e upptrappni­ng i regionen”.

Från Peking kommer ett uttalande om att landet inte har gett upp hoppet om att påverka Pyongyang och att problemet inte bara är Kinas.

President Trump kommer att göra ett besök i Kina senare i år, enligt Tillerson.

Mattis sade – som svar på en fråga om Trump har förlorat tron på att Kina kan hålla tillbaka Nordkorea – att presidente­ns tweet visar på den amerikansk­a ”frustratio­nen” över Pyongyangs upprepade provokatio­ner och att få se ”en ung man åka över dit i god hälsa, och, efter en ondskefull handling, komma hem i stort sett död”.

Trump själv sade i ett tal i Cedar Rapids, Iowa, att USA ”har ett utmärkt förhålland­e till Kina”, enligt Reuters.

– Jag gillar verkligen president Xi, sade Trump också. (TT-AFP)

 ?? FOTO: CLIFF OWEN/AP ?? USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson och försvarsmi­nister Jim Mattis på en pressträff efter mötet med en kinesisk delegation i Washington.
FOTO: CLIFF OWEN/AP USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson och försvarsmi­nister Jim Mattis på en pressträff efter mötet med en kinesisk delegation i Washington.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden