Ttela

Bästa tipsen för en lyckad loppisrund­a

- KRISTINA STULKEN

Annika Kukko, som bor på landet utanför Trollhätta­n, är en stor loppisentu­siast och har jagat fynd i över 40 år – här kommer hennes bästa tips för en lyckad loppisrund­a.

Vad är tjusningen med att gå på loppisar?

– Det är naturligtv­is jakten på fynden och att man ofta hittar något unikt. Det handlar förstås om att kunna hitta fina samlarsake­r, som ett visst porslin eller textilier från exempelvis Marimekko, men även att man kan hitta saker som är billigare än i andra affärer.

Vissa loppisar har väldigt mycket saker och kan nästan kännas överväldig­ande, hur brukar du tänka när du letar fynd?

– Om jag vet att jag letar efter något speciellt besöker jag en mer välordnad loppis där man vet var de har kläder till exempel. Är det en tillfällig loppis, som en bakluckelo­ppis, brukar jag gå en snabb runda först och se vad ögonen fastnar på, sedan får man gå fler rundor och titta lite mer noga.

Kan man pruta på priset?

– Jag tycker inte att man gör det på fasta loppisar, de har ju sina prismärkni­ngar och kan inte stå och diskutera med varje kund. Handlar man av en privatpers­on kan man förhandla om priset, speciellt om man köper flera saker.

Är det något speciellt som är extra bra att köpa på loppis?

– Något som nästan alltid finns många av till ett bra pris är ytterkruko­r, de brukar bara kosta 5–10 kronor. Tavelramar är också något som är prisvärt, även om det är ett fult motiv kan man använda ramen till något annat. Böcker är också alltid billigt. Lp-skivor, barnkläder och finkläder är andra saker som är bra att köpa på loppis.

Vad är det bästa fyndet som du har gjort?

– Oj, så svårt att svara på. Jag har hittat en trenchcoat från märket Burberry för 110 kronor, den var väldigt kul att ha. Även ett soffbord i teak från 50-60-talen i perfekt skick för bara 60 kronor, det var verkligen roligt.

Vilka loppisar besöker du gärna själv?

– Jag åker sällan längre än mitt närområde i Vänersborg och Trollhätta­n. Har man tid tycker jag att man ska köra en runda för de flesta är bra, men på olika saker – en del har bättre möbler, en del är bättre på textilier. I klädväg tycker jag att Verdandi i Trollhätta­n är bäst prismässig­t. Minst en gång om året måste man också besöka Dennis prylbod i Trollhätta­n och trängas med alla sakerna. Där finns allt från enkla loppispryl­ar till riktigt fina saker huller om buller, men frågar du ägaren så har han stenkoll på vad han har. Bara att se på när han plockar fram det man vill ha är en fröjd, jag har köpt några möbler där genom åren.

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? FRÅN EN SVUNNEN TID. Gamla förpacknin­gar är populära.
Bild: KRISTINA STULKEN FRÅN EN SVUNNEN TID. Gamla förpacknin­gar är populära.
 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? EXPERT. Annika Kukko är expert på second hand – i över 40 år har hon letat efter kläder och inredning på loppisar.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON EXPERT. Annika Kukko är expert på second hand – i över 40 år har hon letat efter kläder och inredning på loppisar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden