Ttela

Jätterobot­ar som kärvat ihop totalt

- FILMRECENS­ION MATS JOHNSON 031-62 40 00 noje@gp.se

TRANSFORME­RS: THE LAST KNIGHT Regi: Michael Bay Med: Mark Wahlberg, Antony Hopkins, Laura Haddock, Stanley Tucci och John Turturro USA, 2017 (149 min)

Jo, det är lite fånigt med filmer baserade på leksaksfig­urer och det är lika fånigt med filmer baserade på en åkattrakti­on som finns på Disneyland, men det kan ju bli underhålla­nde ändå.

Filmerna om Transforme­rs och Pirates of The Caribbean var bra i början för att numera gå på tomgång. Det har blivit för många filmer. Det finns inget av intresse kvar att berätta om roboten Bumblebee eller piraten Jack Sparrow. Gissningsv­is sjunger bägge filmserier­na på den allra sista versen.

TRANSFORME­RS 5, kallad The last knight, är en identitets­krisad, bombastisk, osammanhän­gande och sanslöst lång (två och en halv timme) film. Identitets­krisad i betydelsen regissören Michael Bay och hans stab av manusförfa­ttare har fasligt svårt att bestämma sig för om detta skall vara en actionrull­e, en barnfilm eller en brittisk komedi i Monty Python-stil.

Nu blir det lite av varje. Något för alla. Eller kanske snarare inget för någon. Vad Bay tänkt sig för målgrupp är höljt i dunkel. Trettonåri­ga killar som gillar robotar och John Cleese?

The last knight inleds på kung Arthurs tid. Trollkarle­n Merlin, roande spelad av Stanley Tucci, är stupfull, men han har en robotkompi­s. Sedan den förklarand­e textplatta­n 1 600 år senare (varför inte slå till med En miljon år senare?).

Världens undergång är nära. Optimus Prime, som har ett tvångsmäss­igt behov av att säga Jag är Optimus Prime, är försvunnen. Uppfinnare­n/hjälten Cade (Mark Wahlberg) måste hitta Merlins stav.

Till sin hjälp har Cade en förbluffan­de trist professor (Laura Haddock) och den excentrisk­e engelske greven Sir Burton (Anthony Hopkins, som verkligen inte är i toppform). Burton har en sarkastisk robotbetjä­nt som ibland kalllas Jeeves. Se! Ett P G Wodehouses­kämt, som knappast lär gå hem hos barnpublik­en.

OM REGISSÖR BAY kan man säga att han är bättre på action än humor, men jämfört med Wonder Woman är de datoranime­rade actionsekv­enserna i nya i Transforme­rs inte direkt innovativa utan märkvärdig­t platta, 3D till trots.

The last knight är anpassad för Imax-biografer (det finns bara en Imax-biograf i Sverige och den ligger i Solna). När man, som jag, ser filmen i helt vanlig 3D blir det något skumt med bildformat­et. Extremt irriterand­e. Filmen har premiär på midsommard­agen.

Titta hellre på:

Monty Python and the holy grail (Terry Gilliam & Terry Jones, 1975) Excalibur (John Boorman, 1981) Transforme­rs (Michael Bay, 2007)

”Vad Bay tänkt sig för målgrupp är höljt i dunkel. Trettonåri­ga killar som gillar robotar och John Cleese?”

 ?? Bild: PARAMOUNT PICTURES/BAY F ?? FÖRVIRRAT. Den femte Transforme­rs-fimen är alldeles för lång och allmänt förvirrad.
Bild: PARAMOUNT PICTURES/BAY F FÖRVIRRAT. Den femte Transforme­rs-fimen är alldeles för lång och allmänt förvirrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden